Årskrönika 2023 – Ett år med Sveriges största Energikontor!

Publicerad: 2023-12-18

Ordförande har ordet

Oliver RosengrenEnergifrågan är fortsatt högaktuell i människors vardag, hos företag och offentliga aktörer. Energiproduktionen behöver öka för att priserna ska hållas nere. Energieffektiviteten behöver öka för att energin vi har ska användas bättre, utan att människor behöver försämra sin livskvalitet. Vi är nu Sveriges största energikontor och kan bidra till hållbar tillväxt för Sydsverige och hela landet. Under nästa år ska vi anta nya styrdokument och prioriteringar för verksamheten.

Jag vill passa på att önska alla God jul och Gott nytt år!

Oliver Rosengren

 

Christel LiljegrenVd har ordet

Med ett fantastiskt startfält inledde vi 2023. Vi stod väl utrustade med 30 energi- och projektexperter på fem kontor i fyra län med 58 starka ägare, redo och laddade med mängder av möjligheter att genomföra insatser och åtgärder för att verka för en hållbar energiomställning för hållbart energisystem i syd! Och vilket år vi har haft! 

Vi vill tacka alla som samverkat och samarbetat med oss, alla som deltagit på våra aktiviteter och alla som bidragit till att finansiera det viktiga arbetet som vi gör tillsammans.  Men främst vill vi tacka alla er som bidrar med verklig förändring och förbättring, som med ny kunskap och erfarenhet fattar nya och modiga beslut.  Ta del av ett axplock av allt som hänt under året i vår årskrönika och håll utkik efter vår verksamhetsberättelse som kommer under våren!

Vi välkomnar snart 2024 och ser framemot att möta var och en av er för att ta oss an nya spännande utmaningar! 

Christel Liljegren
 Energikontor Syd, är ett kompetenscentrum inom hållbara energisystem. Vårt uppdrag är, att varje, år genomföra insatser inom alla våra verksamhetsområden. Vi ökar kunskap om tillförsel, omvandling och distribution av energi, hur energi kan lagras i olika former och så klart hur vi kan minska behov och effektivisera användningen i hela samhället.  

Vi frågade våra medarbetare vad de är mest stolta över från året som gått, och här är ett urval av allt spännande vi genomfört: 

Vi har startat upp stöd för kommunal energiplanering - och vi laddar nu för att de kommande åren kunna stötta våra ägarkommuner i alla fyra länen i arbetet med att utveckla en hållbar energiplanering. Läs mer

Vi har levererat en mycket intressant rapport om vätgasens roll, nu och i framtiden - vi beskriver hur vätgas kan ge möjligheter att minska fossilberoende och öka självförsörjningsgraden inom energiområdet, men också vilja nya utmaningar som kan uppstå - klicka här för att komma till rapporten

Vi har stärkt samarbetet mellan aktörer i biogassystemet - året bjöd på spännande nyheter när vi formaliserade ett samarbete mellan biogasnätverken längs den sydvästsvenska gasledningen. Läs mer om insatsen här. Tillsammans med partners från norra Sverige, Finland, Estland och Lettland har en annan viktig uppgift varit att undersöka hur biogasmarknaderna för tung trafik, sjöfart och e-bränslen kan utvecklas i våra olika regioner. Läs mer.

Vi har minskat utsläppen från resor i Blekinge - vi hjälpte Blekinges medborgare att kombinera olika färdmedel för att resa från dörr till dörr. Resultatet blev att de ställde bilen och cyklade 3,8 varv runt jorden, vilket sparade ca 20,4 ton CO2. Läs mer.

Vi har energieffektiviserat företagen i syd - aldrig har efterfrågan på stöd från våra företag varit så tydlig. Vi har delat ut massor med goda råd för akuta sparåtgärder och knutit företag samman i nätverk så de stöttat varandra längs vägen på energiresan. Vill du veta mer?

Vi har stärkt den lokala energi- och klimatrådgivningen - via våra Regionala utvecklingsledare samordnar och utveckla vi den lokala energi- och klimatrådgivningen. I samband med att Energikontor Syd såg dagens ljus vid årssiktet skulle två stora nätverk, bestående av 40 rådgivare, flätas samman till ett. För att skapa ett starkt team har våra utvecklingsledare har uppmuntrat till erfarenhetsutbyte, genomfört teambyggande insatser och kunskapshöjande utbildningar, och finalen blev ett studiebesök till Hamburg. I slutet av året genomfördes en kommunturné för att fånga upp möjligheter till utveckling och förbättring inför 2024. 

 

Tack för ett fantastiskt år!
 

Energikontor Syds personal


 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet