Företagens plånbok driver på intresset för energieffektivisering

Publicerad: 2023-10-31

Fabriksgolv
Fotograf/Källa: Roger Gunnarsson

Energikontor Syd har under de senaste två åren genomfört insatser för att stötta företag i deras energiarbete med bland annat energieffektivisering vilket gett goda resultat.  

Vid projektets start sattes målet att ge 20 företag individuellt stöd. Resultaten visar nu att, från augusti 2021 till sista oktober 2023, har totalt 95 företag fått individuellt stöd för att påbörja ett energiarbete där energieffektivisering varit en viktig del. Två exempel på företag som påvisat goda resultat är de två Växjö baserade restaurangerna Massimo, som minskat sin energianvändning med 35%, och Keun Joo som minskat sin energianvändning med 25%. 

Under projektets gång har ca 1500 företag/personer deltagit på webinarier, seminarier och utbildningar som har arrangerats av Energikontor Syd eller av andra företagsfrämjande aktörer där energikontoret medverkat som föreläsare.  Vid dessa tillfällen har deltagarna fått information, kunskaper och konkreta tips på hur man kan förändra sin verksamhets energisituation på både kort och lång sikt och därmed skapat sig en bild av vad grön omställning innebär. 

- Vi har fått ovärderlig hjälp av Energikontor Syd så att vi klart förbättrat vårt energieffektiviseringsarbete, menar Oscar Karlsson, produktionstekniker hos Press Kogyo, i Oskarshamn. 

- Den personliga och oberoende experthjälp samt de kunskaper vi fått har gett oss en djupare kunskap för både nya investeringar och rutiner för att bli ännu mera energieffektiva. Att dessutom fått vara med på de webinarier som Energikontor Syd arrangerat har gett oss ny kunskap och nya kontakter. Vi har idag investerat i både ny utrustning samt förbättrat våra rutiner runt energi och har en mycket bättre kontroll över vår effekt- och energianvändning. Därigenom kan vi ta smartare beslut gällande energi både på kort och lång sikt, avslutar Oscar. 

Generellt ses behovet vara mycket stort för fortsatt energicoachning hos företag. För att hålla momentum behöver insatserna fortsätta både för att höja kunskapsnivån avseende strukturerat energiarbete inom företagen och avseende energieffektivisering. Det höga elpriset har ökat medvetenheten om elanvändningens påverkan på elkostnaderna, men på samma vis minskar intresset när elpriset normaliserats. Grundläggande är att skapa en förståelse hos företagen om att kopplingen till ett strukturerat energiarbete och att energieffektivisera sin verksamhet generar en affärsmöjlighet, dvs skapar utrymme för lönsamhet.  

- De rådande energipriserna har starkt bidragit till att insatsen tog fart under hösten/vintern 2022 och stödet från energikontoret blev väldigt efterfrågad. På grund av de höga energipriserna etablerades därmed många kontakter med företag. Det är tydligt att plånboken driver viljan till omställning, vilket är en viktig lärdom till kommande insatser där energipriserna kanske inte ger samma skjuts på efterfrågan av aktiviteter hos företagen, säger Kerstin Eriksson, projektledare på Energikontor Syd. 

Energikontor Syd genomfört insatsen med projektmedel från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Kalmar län och Region Kronoberg. 

För mer information, kontakta 

Kerstin Eriksson, projektledare Energikontor Syd 
kerstin.eriksson@energikontorsyd.se 
070 620 83 07 

Roger Gunnarsson, projektledare Energikontor Syd 
roger.gunnarsson@energikontorsyd.se 
070 620 83 05 

Logotyper: Europeiska utvecklingsfonden, Region Kalmar län, Region Kronoberg