BEST ACE

Utveckla nya marknader för biogas

Syfte

Genom färdplaner för olika biogas-marknader ska vi identifiera nyckelfaktorer så att upptaget av biogas kan öka ur både ett nationellt perspektiv såväl som för Östersjöländerna.

Mål

Arbetet ska genom färdplaner för respektive marknad identifiera nyckelfaktorer så att upptaget av biogas kan öka ur både ett nationellt perspektiv såväl som för Östersjöländerna.  

Projektperiod

oktober 2022 till september 2024

Projektets hemsida

https://interreg-baltic.eu/project/best-ace/

Energikontor Sydosts uppdrag omfattar att verka för att varje energislag används på bästa möjliga sätt och att andelen förnybara energi ökar. Biogas, som är ett helt förnybart bränsle, är en viktig pusselbit i detta arbetet framför allt i Sverige. Energimyndigheten skriver på sin hemsida (22-10-27) att det I Sverige finns det över 200 anläggningar som producerar biogas från biomassa och att det är ett bränsle som främst används som drivmedel till fordon. EU har dock pekat på att biogasproduktionen i Europa snarast bör inriktas på att ersätta den naturgas som används vid långväga transporter och sjöfart samt reformeras vid tillverkning av s.k. elektrobränslen.

 

Problemet för flera länder är dock att marknaden och infrastrukturen har utvecklats för lätta fordon, en marknad som nu snabbt kommer att avvecklas de kommande åren i och med EU:s beslut om nya utsläppsregler från 2035. Skiftet till de nya marknaderna är dock ingen enkel övergång utan det krävs att dessa nya aktörer och användningsområden snabbt kan ta upp volymerna av biogas så att marknaden fortsätter utvecklas. Här behövs att identifiera nyckelfaktorer så att marknadsutbyggnad kan ske utan att produktionen behöver avstanna, något som skulle få negativa regionala konsekvenser.

 

Under två år kommer därför Energikontor Sydost, tillsammans mer partners runt Östersjön, undersöka vilka nyckelfaktorer som är viktiga för att utveckla en ny efterfrågan och engagera nya aktörer så att andelen biogas ökar på nya marknader. Genom nulägesanalys, nationella referensgrupper, studiebesök och internationella möten ska deltagarna ta fram ett underlag till färdplaner för dessa nya utpekade marknaderna.

 

Arbetet genomförs inom ramen för Östersjöprogrammet tillsammans med kompetens från organisationer i Sverige, Finland, Lettland och Estland. Arbetet leds och koordineras av Energikontor Sydost. 

 

Kontaktperson

Tommy,
Projektledare


Tel. 0735-44 86 29,

tommy.lindstrom@energikontorsyd.se

Lena,
Utvecklingschef/Projektledare


Tel. 0734-40 82 75,
lena.eckerberg@energikontorsyd.se

Bakgrund

Framtiden för biogas måste säkras  och att utveckla nya hållbara marknader för biogas är en brådskande fråga då efterfrågan på biogas som drivmedel i lätta fordon snabbt avmattas.

 

Regional medverkan i aktiviteterna

Inom Best Ace- projektet har ett antal referensgruppsmöten genomförts, både nationella med deltagare från hela Sverige, och internationella med deltagare från Sverige, Finland, Lettland och Estland. Medlemmar från Biogas Sydost har medverkat aktivt, flera medlemmar från Biogas Sydost har deltagit vid studiebesöken. Referensgruppernas uppgift har varit att med sin expertis stötta arbetet med att identifiera förutsättningarna och utarbeta en färdplan för biometan i Östersjöområdet för användning i fjärrtransporter, maritim användning, omvandling och för naturgasnäten. Målet med färdplanen är att påskynda marknadsprocessen, undvika tidsglappet för implementering och säkerställa en kontinuerlig utveckling av biogasproduktionen.

Resultat

Nyhet 2023-10-20 Flytande biogas - en balansresurs i energisystemet
Energikontor Syd har, tillsammans med kollegor från bland annat BioFuel Region i norra Sverige, arrangerat ett studiebesök till en kommunal biogasanläggning i Västerås och en tankstation för flytande biogas (LBG).

 

Nyhet 2023-12-12 Danskarna ligger i täten för biogas
I ett bitande kallt och gnistrande snölandskap besöktes flera biogasanläggningar i Danmark med en grupp biogasintressenter från Sverige, Finland, Estland och Lettland. Danmark ligger 10 år före Sverige i sin utveckling av energi-öar där biogasproduktion står i centrum för grön energiproduktion.

 

Nyhet 2024-03-22 Vad kan vi lära oss från Estlands satsningar på biogas?
Under två högintressanta dagar besökte svenska biogasexperter biogasanläggningar i Estland där huvudtemat var biogastillverkning från industriellt avloppsvatten och biogas till bränsleceller. 

 

Nyhet 2024-06-26 Finska framsteg på biogasmarknaden
Österbotten i Finland bjöd på högsommarvärme, ljusa kvällar och intressanta studiebesök när biogasintressenter från Sverige, Finland, Estland och Lettland var på besök. 

 

"It´s a gas" the ultimate project pod cast 

Hur utvecklas biogasmarknaden i Östersjöregionen?
Vår podcast “It's a gas” spelades in i podcaststudion på Umeå stadsbibliotek den 28 augusti 2024.

Gäster: 
Johan Laurell, biogasexpert vid Svenska Gassamfundet. Medlem i projektets svenska referensgrupp.
Johan Saarela, biogasexpert vid Stormossen, Vasa, Finland. Ansvarig för projektet om biogasmarknadens färdplan.
Värd: 
Johan Lagrelius, projektledare vid BioFuel Region, Umeå, Sverige. Kommunikationsansvarig för projektet.
 

BIOGAS BUSINESS ROADMAP - For bridging the market gap in Baltic Sea region

Sammanfattning:
Färdplanen för biogas i Östersjöområdet ger en omfattande översikt av biogasmarknaden i Östersjöregionen, inklusive aktuellt läge, potentiell tillväxt och framtida möjligheter för biogas i Estland, Finland, Lettland och Sverige. Best ACE-projektet syftar till att säkerställa en kontinuerlig utveckling av biogasproduktionen och överbrygga marknadsgapet från komprimerad biogas (CBG) till flytande biogas (LBG). Målet är att skapa en gemensam förståelse bland biogasproducenter, dela bästa praxis och analysera marknadssegment som gasnät, långväga transporter, sjöfart och Power-to-X (P2X)-lösningar.

Efterfrågan på lågutsläppsbränslen ökar på grund av klimatförändringarna. Europa strävar efter att minska energiimporten och öka produktionen av förnybar gas. Fokus ligger på biogas och syntetisk e-metan, som kan ersätta naturgas och flytande naturgas inom tillämpningar som tunga fordon och sjöfart. Olika EU-initiativ och regler driver på för minska utsläppen av fossil koldioxid i energisystemet och främjar förnybara gaser som biogas och biometan. EU siktar på att tiofaldiga biogasproduktionen till 35 miljarder kubikmeter per år till 2030. Biogasproduktion bidrar till avfallshantering, gödselproduktion och FNs mål för hållbar utveckling. Det finns stor potential för ökad biogasproduktion, särskilt med rätt planering för hantering av rötrester och näringsåtervinning.

Estland: Positiva trender för uppgradering och nya fordon, men brist på pågående projekt i branschen. Välutvecklat gasnät med potential för biometaninjektion.

Finland: Många biogasanläggningar uppgraderas till biometan, flera pågående projekt och ett gasnät i södra delen som kan utnyttjas.

Lettland: Fyra biogasanläggningar uppgraderas till biometan, men få CNG-fordon. Välutvecklat gasnät med dedikerade injektionspunkter.

Sverige: Ledande inom långväga transporter, många biogasanläggningar, begränsad användning av LBG på färjor och flera pågående projekt för koldioxidinfångning och återvinning.

Marknadsförhållandena i de analyserade länderna visar stor möjlighet att utnyttja befintliga gasnät i Estland och Lettland. Användningen av LBG för tunga fordon är ett växande och lovande marknadssegment. Sjöfartssektorn visar också ett ökat intresse för att använda LBG för att uppfylla EUs utsläppsregler. Marknadssegmentet för reformering och e-bränslen är fortfarande i utforskningsfasen för biohydrogen och andra e-bränslen från biogas. Å andra sidan öppnar en tiofaldig ökning av biogasproduktionen i EU stora möjligheter för e-metanproduktion från grön CO2.

Övergången från lätta fordon som använder CBG till nya marknader som använder LBG, såsom långväga transporter och sjöfart, kan skapa ett tidsglapp som riskerar befintliga investeringar och hindrar biogasens utveckling. EU-länderna har olika stödsystem som påverkar marknadsutvecklingen. En harmonisering av dessa skulle kunna stärka biogasmarknaden. Biogasmarknaden i Östersjöregionen har betydande tillväxtpotential, särskilt med ökat stöd, rätt infrastruktur och harmoniserade regler. Biogas är strategiskt viktig och en avgörande del av EUs strategi för att minska växthusgasutsläpp och övergå till förnybar energi.