Kunskapsbank

Livsmedelsbutik minskade energianvändningen med 30 % på fyra år

Publicerad: 2022-02-04


ICA MAXI Kalmar om sina investeringar i åtgärder för energieffektivisering

Livsmedelsbutik minskade energianvändningen med 30 % på fyra år

Utfasningen av köldmedia för kyldiskar blev starten på en otrolig effektiviseringsresa för många livsmedelsbutiker. En av dessa var ICA MAXI Kalmar som 2018 passade på att se över sin energianvändning. Via stöd från energiexperter inom den nationella satsningen Nätverk för energieffektivisering kartlades all energiförbrukning och ett förslag på handlingsplan togs fram.

Minskade energianvändningen med nästan 30 % och energikostnaderna med 20 % på fyra år.

 

Tack vare ledningens stora engagemang gick företaget under de kommande åren från enklare åtgärder som att byta till effektivare belysning till att slutligen investera i energiåtervinning av ventilations-systemet för hela köpcentret där butiken är belägen, samt att köpa andelar i en lokal solcellspark. På fyra år har de minskat energianvändningen med nästan 30 % och energikostnaderna med 20 %. En som varit med på resan är ägaren Patrick Wiberg:

 

“Vi på MAXI Kalmar uppskattar det fina arbete vi har skapat tillsammans i vårt projekt. Att med kollegor och expertis bygga upp en resa mot en mer hållbar morgondag känns riktigt bra i både själ och plånbok. Genom att medverka i projektet har vi tagit mycket större steg för en god morgondag än vad vi kanske gjort om vi bara kört själva. Vi är nu en del av ett energikretslopp för hela Giraffens köpcentrum som gjort att vi tillsammans minskar vår miljöpåverkan och också sänkt kostnader för alla inblandade. 1 + 1 har blivit 3. Tillsammans har vi gjort skillnad!“

 

 

Mer om satsningen

Energieffektiviseringsnätverket för livsmedelsbutiker (EELivS), där ICA MAXI Kalmar ingick, var ett av tre nätverk för små-och medelstora företag som drevs av Energikontor Sydost. Målet var att effektivisera energianvändningen i vart och ett av nätverken med minst 15 procent från 2016 till 2020.
Läs mer.

Kategorier

Kontaktpersoner


Tommy Lindström

Tommy Lindström

Projektledare

Tel. 0735-44 86 29 ,

tommy.lindstrom@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat