Kunskapsbank

Elcykelmodeller lämpade för vård- och omsorgsresor

Publicerad: 2022-05-30


Genomgång av förutsättningar och cykelmodeller.

Elcykelmodeller lämpade för vård- och omsorgsresor

Det finns ett ökat intresse av att använda cyklar som transportmedel i världen, både för persontransporter och för varutransporter. Cyklar har en mindre klimatbelastning per körd kilometer jämfört med en bil, och det finns ett stort antal cykelmodeller att välja på. Trenden som går mot ökat antal cykeltransporter äger rum både i världen, i Europa och i Sverige. Läs mer om cykeltaxi

 

Ett antal cykelmodeller är lämpliga för sjuk- och omsorgsresor. De flesta modellerna som finns på marknaden går att förse med vind-, sol-, och regnskydd som tillval. De kan i regel ta med sig 1–2 passagerare. Det finns modeller där passagerarna sitter bredvid och bidrar till framdriften, och det finns andra modeller där passagerarna antingen sitter framför eller bakom chauffören. Olika insteg finns, så det får beaktas vid inköp så att det passar målgruppen. Ytterligare en modell kan kopplas ihop med rullstol, där rullstolen utgör framdelen, och cykelramen kopplas ihop med den vid framdrift. 

 

Elcyklar är begränsade till att framföras i max 25 km/h, vilket medför att deras motorer begränsats i styrka

Elcyklar är begränsade till att framföras i max 25 km/h, vilket medför att deras motorer begränsats i styrka. Ifall detta är ett problem eller ej beror oftast på topografi på driftplatsen och hur många passagerare som är tänkt åka med fordonet vid varje tillfälle. Ifall motorns prestanda skulle ändras till över maxkapaciteten på 250W 'märkeffekt', krävs även att cykeln typgodkänns. Genom denna procedur kommer fordonet få andra typer av regler att förhålla sig till tex krav på körkort, var fordonet får köra osv, beroende på vilken klassificeringen blir. 

 

Läs mer i utredningen Cykelmodeller - framtagen av Energikontor Sydost 2022.

Kategorier

Kontaktpersoner


Anna Månsson

Anna Månsson

Projektledare

Tel. 073-508 85 29 ,

anna.mansson@energikontorsyd.se

Annika Öberg

Annika Öberg

Projektledare

Tel. 0709-21 60 59 ,

annika.oberg@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat