Kraftvärme från förnybara bränslen, som biomassa, ger både grön el och värme. I medelstora och stora fjärrvärmeanläggningar är samtidig produktion av el och värme ett självklart val.
I ett kraftvärmeverk eldas bränslen som kokar upp vatten till ånga. Ångan driver en turbin som i sin tur är kopplad till en generator som omvandlar turbinens mekaniska energi till elektrisk energi. Via en kondensor kyls ångan ner och den tillvaratagna värmen leds ut i fjärrvärmenätet.
Effektiviteten i ett kraftvärmeverk bygger på att det finns ett underlag för värmeproduktionen. Vid ett kraftvärmeverk är verkningsgraden omkring 90 procent, vilket kan jämföras med 30-50 % om endast el produceras och värmen kyls bort (i ett så kallat kondenskraftverk).
Att producera både el och värme ger minskade kostnader för elimport men det finns fler argument för att investera i en småskalig bio-kraftvärmeanläggning. Ökad produktion av närproducerad el avlastar elnätet och minskar sårbarheten vid elavbrott. Att el produceras i många små enheter är generellt sett bra för nätsäkerheten. Man minskar även behovet av stora och i många fall störande kraftledningar.
Publikationer och länkar