Kunskapsbank

Lastcyklar i förskolan

Publicerad: 2020-03-05


Ge barnen en positiv bild av cykling samtidigt som förskolans tillgängliga utflyktsområde ökar.

Lastcyklar i förskolan

Allt fler kommuner satsar på lastcyklar inom sin förskoleverksamhet vilket gör att barngrupperna blir mer mobila och på så sätt smidigare kan komma ut på utflykter. 


Vad ska man då tänka på innan en lastcykel köps in till förskolans verksamhet och vad finns det egentligen för lastcykelmodeller som kan passa i den egna verksamheten?  Det finns många frågor inför ett inköp av en lastcykel. I denna artikel finns fakta samlad för att ge en överblick över vad som kan vara bra att tänka på innan en lastcykel köps in till en förskoleverksamhet.

Lastcyklarna möjliggör fler utflykter i naturen eller i staden. Barnen får härmed fler tillfällen till lärande i olika miljöer. De får vara en del av samhället, vilket utgör en del av förskolans uppdrag. En cykeltur utan ett specifikt mål kan utgöra en fantastisk möjlighet för många goda spontana samtal längs vägen där frågor och svar kommer upp till diskussion på ett naturligt sätt, vilket förstås bidrar till mycket lärande under tiden.

 

Att redan som barn få in rutiner för fysisk aktivitet i vardagen kan även skapa förutsättningar för mer hälsofrämjande levnadsvanor i vuxen ålder. Genom att göra utflykter med lastcykel vänjer sig barnen vid att använda cykel som transportmedel. De får ta del av trafiksituationer som uppstår vid cykling som de kan ha nytta av i framtiden.


När det gäller att cykla med lastcyklar inom förskolan är den största vinsten inte att koldioxidutsläppen minskar, utan att cyklarna möjliggör fler utflykter och utflykter dit det inte går buss. Naturligtvis är det ändå en fördel att utflykterna sker utan större påverkan på klimatet.

För personalen och pedagogerna som ska cykla med barnen innebär utflykterna en hälsofördel. De får frisk luft och motion på arbetstid vilket är både uppiggande och stressreducerande.

TILLBEHÖR
Det finns en mängd olika tillbehör och extra utrustning till lastcyklar beroende på modell och tillverkare.

 

Vanligt att köpa till lastcykeln är regnskydd, lås, vinterdäck, kapell att använda vid förvaring, trepunktsbälten samt cykelpump. Likaså finns sittdynor, olika modeller av regntält och soltak, larm, backspegel, lastskydd samt reparationssatser. 

Passande modeller

Det finns en uppsjö av olika lastcykelmodeller och tillverkare och fler tillkommer hela tiden. Vad är då en lämplig lastcykel till förskoleverksamhet? Svaret beror på vilka krav som förskolan ställer, hur mycket lastcykeln ska användas samt hur många passagerare den ska kunna transportera. Det finns också en hel del utrustning som antingen ingår eller som kan köpas till. 


Nedan har vi listat de vanligaste fabrikaten av lastcyklar och klassat in dem i två grupper beroende på antal passagerare som de kan transportera. I dessa listor har vi inte tagit med de lastcyklar som kan transportera ett eller två barn, men sådana modeller har även de flesta tillverkare som vi listar nedan.

LASTCYKLAR FÖR FYRA BARN

 

  • Babboe Big E
  • Christiania light electric, från Christiania bikes.
  • Bella 4 institutionsladcykel EL, från Bella bike.
  • OBG Rides Cargobike 250W.
  • Kangaroo Luxe 4, från Winther.
  • Triobike Boxter.
  • Nihola 4.0.
     

LASTCYKLAR FÖR MELLAN SEX OCH ÅTTA BARN

 

  • Cargobike Kindergarden Electric, med plats för sex barn
  • Bakfiets för förskolor, med plats för fyra till åtta barn, från Cykelfabriken

Lagar och regler

Det är viktigt att se över vilka regler som gäller i er kommuns försäkring för förskoleelever. En riskbedömning kan behövas ta fram gällande vad som skulle kunna hända.  Det är bra att få godkännande av barnens föräldrar/vårdnadshavare om att det går bra att ta med barnen på utflykt i lastcyklarna. 


I Trafikförfattningens 6 kap. 3 § finns bestämmelser för skjutsning på cykel eller moped:
”På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för.”
Du får alltså skjutsa så många passagerare som lastcykeln är byggd för. Tänk på att följa cykeltillverkarens råd om maxvikt. 


Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Detta gäller också om de cyklar inom inhägnat område. 
För barn upp till 7 år rekommenderas att de skall använda så kallad småbarnshjälm. De har gröna spännen som löses ut om barnen skulle fastna med hjälmen i något. De kan därmed både cykla och leka med hjälmen på. Vanliga cykelhjälmar skall de inte leka i och måste därför ta av sig när de hoppar av cykeln.


Det finns särskilda anordningar för att fästa babyskydd i en lådcykel att köpa på marknaden. Precis som i bil ska barnstol och babyskydd monteras bakåtvänt. Beroende på modell av lastcykel finns säkerhetsbälten att köpa till, alternativt är modellen redan utrustad med bälten.

 

Planera upphandlingen  

Alla kommuner har en organisation för inköp och upphandling, vilken kan se olika ut beroende på hur kommunen är organiserad i övrigt. För mindre uppköp används direktupphandling av förvaltningarna själva. En lastcykel köpas oftast in med direktupphandling. 
Viktigt är att beställande förvaltning är tydlig i sitt upphandlingsunderlag och tydligt anger skall- och bör-krav. Man ska ställa de ska-krav (obligatoriska krav) som absolut krävs för det som upphandlas. Ställ inte för många och onödiga – det är bara kostnadsdrivande. Bör-krav ställs exempelvis vid osäkerhet om alla leverantörer klarar av kravet. De som kan uppfylla det får pluspoäng – men övriga kan ändå lämna in anbud.

 

Viktigt att tänka på

Förvaring av lastcykeln

Planeringen för förvaring av lastcykeln är viktig. Finns det tillräckligt stor plats till förvaring när den inte används? Ett bra tips är att kontrollera måtten på cykeln innan beställning. Är dörröppning till förrådet tillräckligt stor? Är utrymmet i förrådet så pass stort att det enkelt går att ta fram och ställa tillbaka cykeln efter användning? Om det inte finns möjlighet att förvara lastcykeln under tak inte finns, se till att få med ett kapell till cykeln i förfrågningsunderlaget. 

Organisera arbetet

Barngruppens storlek är en utmaning vid planeringen för att cykla iväg med en del av eller hela gruppen. Det kan vara en fördel att redan på upphandlingsstadiet tillsammans med pedagogerna fundera över hur man kan lösa logistiken, för att till exempel utreda hur många lastcyklar som behövs eller hur många barn som ska kunna åka med.

 


 

Den här postens innehåll är ett utdrag från vår handbok Lastcyklar i kommunal verksamhet (2020). 
 

Kategorier

Kontaktpersoner


Christel

Christel

Vd/projektledare

Tel. 0706-20 83 08 ,

christel.liljegren@energikontorsyd.se

Johanna

Johanna

Kommunikatör/Projektledare

Tel. 0709 - 21 60 56 ,

johanna.wallin@energikontorsyd.se


Mer inom samma tema

116 artiklar hittades

Se alla poster inom temat