Krav på laddinfrastruktur i redan befintliga byggnader - snart träder de retroaktiva kraven i kraft

Publicerad: 2024-03-21

I början av mars genomförde Energikontor Syd tillsammans med Länsstyrelsen Skåne en nätverksträff för kommuner i Skåne och Blekinge, med fokus på laddinfrastruktur. Vid marsträffen diskuterades hur kraven på laddinfrastruktur, specifikt de retroaktiva kraven som träder i kraft den 1 januari 2025, påverkar kommunerna.

Fotot: Kristina Eriksson, Länsstyrelsen Skåne

Foto: Kristina Eriksson, Länsstyrelsen Skåne.


Något förenklat innebär de retroaktiva kraven i Plan- och byggförordningen (3 kap 20 c § PBF) att alla uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringar ska ha minst en laddningspunkt för laddning av elfordon senast vid årsskiftet.

Under nätverkstäffen berättade Anna Jansson Thulin, Länsstyrelsen Skåne, om den nya tillsynsvägledning som Länsstyrelsen har tagit fram – Laddinfrastruktur i fokus.

Anders Johansson, Boverket, berättade också om hur det uppdaterade EU-direktivet för byggnaders energiprestanda förväntas påverka framöver. Direktivet är ännu inte beslutat, men förväntas medföra ytterligare krav på laddinfrastruktur 2026 och retroaktiva krav 2027 samt 2033.  

Kommunerna har ju en roll både som tillsynsmyndighet och som fastighetsägare, vilket gav upphov till många spännande diskussioner mellan deltagarna, t ex:  

  • Kommunens bygglovsnämnd får inte utöva tillsyn enligt de retroaktiva kraven förrän den 1 jan 2025, men hur bör man arbeta förebyggande? Hur kan en informationsinsats bäst genomföras?  
  • Hur ska de platser som omfattas av retroaktiva krav hittas? Avvakta inkomna anmälningar? Uppsökande tillsyn? Hur prioritera?
  • Hur ska kommunen i egenskap av fastighetsägare säkerställa att man uppfyller de retroaktiva kraven senast vid årsskiftet? Kommersiella aktörer är intresserade av att installera laddplatser på attraktiva platser, men hur ska vi säkerställa även på de mindre attraktiva platserna, där ekonomiska incitament saknas?  
  • Hur ska vi tänka strategiskt kring dessa frågor?  
  • Snart kommer nya krav och retroaktiva krav – borde vi ta höjd för det redan nu? 
     


Nätverksträffarna för Laddsamverkan Syd arrangeras av Energikontor Syd, inom projektet Plan4CET, tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och finansieras med finansiering av Region Skåne och EU-programmet LIFE.  

  

   
 

Energikontor Syd genomför extra insatser de närmaste åren för att stötta sina ägarkommuner i Skåne, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län, i arbetet med sina energiplaner. Stödet ges inom ramen för projekten Own Your SECAPPlan4CETRECET och EUCF
medfinansierat av EU:s program LIFE.

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet