Kunskapsbank

Energiråd -möblera rätt på kontoret

Publicerad: 2017-03-15


Man vill ju inte frysa - energiråd på hur du minskar energianvändningen på kontoret

Energiråd -möblera rätt på kontoret

”Spara energi – jaha då måste man frysa?” tänker kanske en del.
 

Nej – det är ju inte meningen! Det går att minska energianvändningen utan att frysa och vi tycker dessutom olika om vad som är behaglig komfortmiljö på kontoret.  För att generalisera ganska grovt: om man sänker temperaturen inomhus med en gradminskar energianvändningen med 5 %. Men det är kanske inte är aktuellt eller lämpligt att sänka några temperaturer i din byggnad? Och det är kanske inte något som du kan påverka direkt som medarbetare? Men man kan alltid göra något: 
 

Drar det från fönstren? 

Sitter du i drag från otäta fönster så fryser du kanske. Be fastighetsansvarig se över tätningen i fönstren. Gamla fönster behöver inte alltid bytas (vilket är väldigt kostsamt), men drevning och tätningslister kan vara undermåliga. Kolla det själv, eller be någon att göra det. 

 

Har du fönster med luftspalter? Luftspalterna är till för att låta varm luft från radiatorn flöda upp mot fönstret. Då hävs kallraset från fönstret som annars kan upplevas som obehagligt kalla dagar. Använd inte fönsterbrädan som hylla så luften hindras att cirkulera.

 

Är det energismart möblerat? 

Blockeras radiatorer av möbler och gardiner? Det kan ge två effekter om värmen bromsas från att spridas vidare: 

 

1: Värmen sprids dåligt ut i rummet. 

2: Termostaten som troligen sitter på radiatorn får indikation på att det är behaglig temperatur och då bromsas radiatorns värmeavgivning. 

 

Det är kanske svårt att möblera om på kontoret men försök låta bli att blockera radiatorerna så gott det går. 

 

Om du behöver vädra – vädra kort och effektivt, och vrid gärna av termostaten på radiatorn under vädringen om det är möjligt – då undviker du att radiatorn rusar på med full spätta på värmen av kylan. 

 

Och som mamma alltid sa: kläder efter väder. Ruggiga dagar kan man alltid kompensera med en tröja eller kofta om man är frusen av sig. 

 

Läs fler energispartips i vår post om energieffektivt kontor

Kategorier

Kontaktpersoner


Lena Eckerberg

Lena Eckerberg

Utvecklingschef/Projektledare

Tel. 0734-40 82 75 ,

lena.eckerberg@energikontorsyd.se


  • Miljökloka kontor

Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat