Energieffektivisering för flerbostadshus Energi- och klimatradgivare Energi- och klimatrådgivning

Energieffektivisering för flerbostadshus

Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare utgör en förhållandevis stor del av Sveriges energianvändning och det finns god potential att energieffektivisera. Genom att använda energi mer effektivt minskar du driftkostnaderna och ökar värdet på byggnaderna. Du bidrar till att minska belastningen på elnäten och gör samtidigt en insats för miljön och klimatet, eftersom all energiproduktion påverkar miljön.


Steg 1. Dialog med boende

De boende har stor påverkan på byggnadens energianvändning. Med kunskap om hur olika val påverkar energianvändningen och energikostnaderna blir det lättare för de boende att agera för att minska energianvändningen. För dig som fastighetsägare är det också viktigt att få information från de boende om felaktigheter och brister i uppvärmningssystem, varmvattensystem eller byggnadens elsystem. En öppen dialog kan resultera både i sparad energi och att alla är nöjda med inomhusmiljön.

      


Steg 2. Få koll på er energianvändning

Att ha ett väl fungerande system för att följa upp energianvändningen är grunden till allt arbete med energieffektivisering. Det är viktigt att kunna följa energianvändning för värme, varmvatten och fastighetsel. Uppföljningen bör ske kontinuerligt och inte minst efter genomförda åtgärder för att kunna utvärdera resultatet.


Steg 3. Ta fram en underhålls- och energiplan

Genom att kombinera underhållsplanen med energiåtgärder, både underhåll och optimering av befintliga system samt investeringar, så kan åtgärderna samordnas med att normalt underhåll genomförs. Inte minst större investeringar kan kräva att de planeras ur praktiskt, teknisk och ekonomisk synvinkel i relation till annat underhåll. I gengäld kan investeringarna ge god lönsamhet sett till det långa perspektivet.


Steg 4. Uppföljning

För att kunna mäta resultatet av åtgärderna behövs det kontinuerlig uppföljning. Vid uppföljning kan det vara bra att använda nyckeltal. Nyckeltal hjälper er att se resultatet av åtgärderna även om exempelvis produktionen varierar mellan åren. Exempel på nyckeltal kan vara kWh/omsättning, kWh/drifttimme eller år, kWh/person eller arbetstimme eller andel fossila bränslen.


🌱  Läs mer om energieffektivisering för flerbostadshus på Energimyndighetens hemsida.


För fler råd och tips, gå in på energiochklimatradgivningen.se


    Det finns inga fler kalenderposter i denna kategorin

    Visa alla aktiviteter