Genom att energieffektivisera kan företaget minska sina kostnader för energi och effekt. Det kan även göra er mer motståndskraftiga mot förändringar i omvärlden.
Kartläggningen visar hur mycket energi som företaget årligen köper in och gör av med för att driva verksamheten. Det ger er koll på hur nuläget ser ut och vilka förutsättningar det finns till förbättringar.
När energikartläggningen är klar är det dags att prioritera åtgärder och ta fram en handlingsplan. För varje åtgärd anges beräknad lönsamhet, vem som är ansvarig, när det ska vara klart och hur det följs upp.
En del av åtgärderna som finns i handlingsplanen kanske kräver investeringar, andra inte. Tänk på att energieffektivisering ger lägre kostnader och ökad lönsamhet. Kapital som frigörs kan användas för att finansiera kommande åtgärder.
Med en bra plan blir det lättare att genomföra åtgärderna i rätt ordning för att nå målen, oavsett om de medför kostnader eller inte.
För att kunna mäta resultatet av åtgärderna behövs det kontinuerlig uppföljning. Vid uppföljning kan det vara bra att använda nyckeltal. Nyckeltal hjälper er att se resultatet av åtgärderna även om exempelvis produktionen varierar mellan åren. Exempel på nyckeltal kan vara kWh/omsättning, kWh/drifttimme eller år, kWh/person eller arbetstimme eller andel fossila bränslen.
🌱 Läs mer om hur företaget kan arbeta med energieffektivisering på Energimyndighetens hemsida.
För fler råd och tips, gå in på energiochklimatradgivningen.se