Kunskapsbank

Erfarenhetsutbyte föder nya projektidéer

Publicerad: 2022-06-28


Se, lär och upplev från andra för att utvecklas!

Erfarenhetsutbyte föder nya projektidéer

Stora delar av Europa står inför samma utmaningar som vi i Sverige när det gäller energiomställningen. Olika regioner är olika i framkant för att finna lösningar när det gäller energieffektivisering, vattenbesparingar, omställning till förnybar energi.

 

Studiebesök - ett bra sätt att lära av andra

Studiebesök är en bra metod för att se och lära tillsammans av och med kollegor. Studiebesöken utvecklar det egna lärandet och är en bra kompetensutveckling. Man får nya intryck, perspektiv till den egna verksamheten och inspiration till nya idéer och tankar.

 

Det är en ögonöppnare och lärorikt att se att vi står inför samma problem och har liknande möjligheter. Därför är det viktigt att ta vara på de chanser som dyker upp för att utbyta kunskap med varandra regionalt, nationellt och internationellt. Ett studiebesök kan förstärka och bekräfta sådant du redan känner till, men också ta din kunskap vidare och skapa idéer för egna projektidéer på din hemmaplan. 

Ju bättre man förbereder sig inför studiebesöket, desto mer kan man få ut av det. Här kommer några tips:

 

  • Bestäm vilka som ska åka.
  • Läs på om besöksmålet och vad ni ska få se. Ju bättre påläst du är, desto mer får du ut av studiebesöket.
  • Förbered frågor inför studiebesöket och - om möjligt - skicka dem i förväg till arrangören, då kan arrangören och värden på mötet anpassa innehållet efter vad du är intresserad av att veta mer om.
  • Dokumentera och fotografera det som demonstreras.
  • När du kommer hem – presentera och gå igenom vad du har sett för kollegorna. Diskutera hur ni kan dra nytta av de nya lärdomarna i er verksamhet.
  • Skriv gärna en kort rapport eller artikel i efterhand till bilderna som stöd för minnet.

 

Ta emot studiebesök

Att själv vara värd för ett studiebesök är givande, eftersom du tvingas tydliggöra och beskriva den egna verksamheten på ett sätt som du kanske inte gör annars. Att se sin egen verksamhet genom besökarnas ögon kan ge nya perspektiv och idéer.

Kategorier

Kontaktpersoner


Lena Eckerberg

Lena Eckerberg

Utvecklingschef/Projektledare

Tel. 0734-40 82 75 ,

lena.eckerberg@energikontorsyd.se


  • EMPOWER

Mer inom samma tema

111 artiklar hittades

Se alla poster inom temat