Vill du också bli delägare i energiomställningen?
Smart laddning i gästhamnen på Samsö ledde till att hamnens höga underhållskostnader vändes till en vinstaffär. Och nedläggning av slakteriet som ledde till att 100 människor blev av med jobbet vändes till nya jobbmöjligheter inom omställningen till ett hållbart energisystem.
Vi åkte till Samsö med ett uppdrag att ta med oss goda exempel hem till våra kommuner i syd. Under en tvådagars workshop har vi fått hjälp med hur vi kan använda ny kunskap och nya metoder för att stötta utvecklingen i Blekinge. Sista dagen fick vi stöd av en erfaren facilitator att dokumentera specifika behov och styrkor i vår region.
- Nu vet vi vad vi ska ta tag i när vi kommer hem! säger Anna Månsson, projektledare Energikonto Syd.
Det var frågor som handlade om öns överlevnad som fick boende på Samsö att samlas kring gemensamma satsningar kring energi. Samsö är en ö, och en egen kommun, i Danmark med cirka 3500 invånare. Ön saknar fast landförbindelse, men har flera färjeförbindelser som tar ca 60 min. Energiakademin på Samsö har åstadkommit mycket genom att ge rätt motivation till boende på ön i rätt tid. Under vårt besök berättar personalen på Eenergiakademin om hur de övertygade rörmokaren om att ny fjärrvärme skulle innebära att hans företag kunde växa och utvecklas. Det fick effekten att rörmokaren hjälpte till att övertyga boende på ön att ansluta sig till gemensamma fjärrvärmeanläggningar. De gemensamma fjärrvärmeanläggningarna har halm som bränsle. Det beror på att det fanns ett överskott av halm på Samsö vilket i sin tur betydde att bönder kunde få betalt för sin halm istället för att behöva elda upp den. Resultatet blev värmeproduktion av lokala råvaror.
Delägarskap i energiinvesteringar ger en annan syn på anläggningen. Vindkraft är bra, men inte på min bakgård. Så brukar det låta, men på Samsö har vi sett att delägarskapet gör att befolkningen faktiskt tycker att vindkraftverk låter mindre och är mindre fula.
Genom ett EU-projekt, RECET, har Energikontor Syd tillsammans med partners från Spanien, Slovenien, Island och Danmark blivit inspirerade av Samsö energiakademi att involvera samhället i energiomställningen och skapa ägandeskap i energifrågor. Projektet ska ge minst tre kommuner i Blekinge stöd i arbetet med att ta fram nya eller uppdaterade kommunala energiplaner.