Nytt från Green2Feed projektet
Andra året i projektet Green2Feed har gått och med det omvärldsläge vi har är frågorna som drivs är mera aktuell än någonsin. Inhemsk försörjning av protein till djurfoder, gödselmedel och energi är angelägna för hela samhället.
För att hålla er uppdaterad har forskarna sammanfattat i stora drag vad dem har fokuserat på senaste månaderna. Vill man veta mer kan man helt enkelt höra av sig till projektledaren Thomas Prade.
Green2Feed är uppbyggt i flera arbetspaket.
Inom arbetspaketet om systemanalys har Cristian Wedgewood förberett sig för en systematisk bedömning (datainventering och motsvarande uppskattningar) av förbehandlingsprocesser som syftar till att öka proteinhalten i proteinproduktfraktionen. Han siktar på att slutföra miljöbedömningen våren 2024. Thomas Prade har modellerat processer för leverans av råvaror till ett framtida bioraffinaderi som en förberedelse för en fullständig bioraffinaderimodell för de grödor och restråvaror som undersökts i projektet.
Inom arbetspaketet för produktkarakterisering har Anna-Lovisa Nynäs och Waleed Mlook testat olika behandlingar på fiberpresskakan som syftar till att mobilisera och utvinna mer protein från den fraktionen. En av de huvudsakliga förklaringarna till den låga proteinutvinningsgraden i aktionsprocessen är att en stor andel av proteinerna stannar kvar i pressresten. För att utforska vad som ligger bakom detta och hur problemet kan lösas har pressresten systematiskt behandlats på olika sätt. Datainsamlingen är fortfarande pågående, men resultaten hittills påvisar att en ytterligare pressning av materialet blandat med endast vatten frigör ungefär 30% av de resterande proteinerna i fiberfraktionen.
Grönråg och lusern ska skördas i maj 2024 och processas i proteinfabriken. Grönråg är grön, omogen höstråg som är sådd i september och skördas under våren direkt före sådd av exempelvis konservärt eller rödbeta. Jusen, presskakan och information om resursåtgång i processen på proteinfabriken tas omhand i projektets andra arbetspaketen. William Newson och Sven-Erik Svensson håller i arbetet på proteinfabriken.
Projektgruppen i Green2Feed avslutade året med en gemensam studietur till Sötåsen för utbyte med syster-projektet "Green Valleys" och besöka bioraffinaderiet på Naturbruksgymnasiet på Sötåsen. under våren kommer GreenValleys till Alnarp för att besöka SLUs Plant Protein factory.
Projektet Green2Feed finansieras av Energimyndigheten i Bio+ Programmet. Hitta mer information om Bio+ och forskningsprojekten som fiansieras genom programmet här: Bio+ | Framtiden är förnybar med BIO+baserade värdekedjor (bioplusportalen.se)