Välkommen på seminarium om transportinköpens roll! 6 februari i Malmö.
... Läs merStora mängder biomassa från jordbruket behövs för att öka biogasproduktionen för fossilfria drivmedel. Men istället för att direkt röta biomassa som vallgräs, betblast och andra restprodukter från odling ska ett nytt forskningsprojekt på SLU undersöka hur man kan använda den gröna biomassan för att producera hållbart proteinfoder i projektet Green2Feed. Biogas Syd deltar i projektet som kommunikationsansvarig och vi kommer även att jobba med frågor kopplat till marknadsimplementering.
För att kraftig öka biogasproduktionen för att ersätta fossila drivmedel behövs stora mängder biomassa, något som jordbruksföretag kan leverera utan att det påverkar den ursprungliga livsmedels- och foderproduktionen. Istället för att röta grön biomassa som vallgräs, betblast och andra restprodukter direkt, syftar Green2Feed projektet till att först extrahera växtprotein för användning som foder för t ex grisar och kor. Den gröna biomassan delas i olika fraktioner som kan användas antingen som en proteinrik foderkomponent medan andra delar fungerar bättre som råvara till biogasproduktion. Denna kombinerade produktion möjliggör ersättning av fossila drivmedel och t ex importerat sojaprotein. De ekologiska fotavtrycken av Green2Feed-processen förväntas bli mycket lägre än de av de produkter som ersätts, då även växtnäring och organisk kol kan återföras till odlingsmark i form av rötrest.
Det långsiktiga målet av projektet Green2Feed, som genomförs under 2022-2025, är att utveckla en resurs- och kostnadseffektiv process för hållbar produktion av biogassubstrat och högvärdig proteinfoder och fodertillsatser och därmed öka avsättningsmöjligheterna av restprodukter för företagen.
Projekttiden: februari 2022 till december 2025
Projektet genomförs av SLU i samarbete med Biogas Syd vid Energikontor Syd, Gasum, Svenska Foder och Lantmännen.
Projektet finansieras av Energimyndigheten, Bio+ Programmet. Hitta mer information om Bio+ och forskningsprojekten som fiansieras genom programmet här: Bio+ | Framtiden är förnybar med BIO+baserade värdekedjor (bioplusportalen.se)
Projektledare: Thomas Prade, Biosystem och teknologi, SLU, Alnarp.
e-post: thomas.prade@slu.se och telefon: +4640-415157
Kontaktpersoner från Biogas Syd:
Ulf Jobacker, ulf.jobacker@energikontorsyd.se
Sabine Täuber, sabine.tauber@energikontorsyd.se och 070306 2409
Vi uppdaterar löpande med nyheter, aktiviteter och resultat från projektet
April 2024 - Green2Feed välkomnade till studiebesök i Alnarp
SLU Alnarps Green2Feed och GreenLeaFood samt AgroVästs GreenValleys är tre projekt med fokus på proteinutvinning från grön biomassa. Projektens vägar korsades den 19 april på SLU i Alnarp. SLU återgäldade då gästfriheten från ett tidigare besök i Skara med en inbjudan på Alnarpsprojektens pilotanläggning "proteinfabriken" och en workshop under ledning av Ulf Jobacker, Energikontor Syd/Biogas Syd. Ett 25-tal medarbetare i projekten fick möjlighet att byta erfarenheter och fundera över utmaningar inför framtida projektverksamhet. Frågor som lyftes var bland annat efterfrågan på fiber, biogas och olika proteinprodukter. Det är tydligt att det finns stora hållbarhetsvärden i dessa system.
Uppdatering från projektet - vad har forskarna fokuserat på under 2023
Andra året i projektet Green2Feed har gått och med det omvärldsläge vi har är frågorna som drivs är mera aktuell än någonsin. Inhemsk försörjning av protein till djurfoder, gödselmedel och energi är angelägna för hela samhället.
För att hålla er uppdaterad har forskarna sammanfattat i stora drag vad dem har fokuserat på senaste månaderna. Vill man veta mer kan man helt enkelt höra av sig till projektledaren Thomas Prade.
Inom arbetspaketet om systemanalys har Cristian Wedgewood förberett sig för en systematisk bedömning (datainventering och motsvarande uppskattningar) av förbehandlingsprocesser som syftar till att öka proteinhalten i proteinproduktfraktionen. Han siktar på att slutföra miljöbedömningen våren 2024. Thomas Prade har modellerat processer för leverans av råvaror till ett framtida bioraffinaderi som en förberedelse för en fullständig bioraffinaderimodell för de grödor och restråvaror som undersökts i projektet.
Inom arbetspaketet för produktkarakterisering har Anna-Lovisa Nynäs och Waleed Mlook testat olika behandlingar på fiberpresskakan som syftar till att mobilisera och utvinna mer protein från den fraktionen. En av de huvudsakliga förklaringarna till den låga proteinutvinningsgraden i aktionsprocessen är att en stor andel av proteinerna stannar kvar i pressresten. För att utforska vad som ligger bakom detta och hur problemet kan lösas har pressresten systematiskt behandlats på olika sätt. Datainsamlingen är fortfarande pågående, men resultaten hittills påvisar att en ytterligare pressning av materialet blandat med endast vatten frigör ungefär 30% av de resterande proteinerna i fiberfraktionen.
Grönråg och lusern ska skördas i maj 2024 och processas i proteinfabriken. Grönråg är grön, omogen höstråg som är sådd i september och skördas under våren direkt före sådd av exempelvis konservärt eller rödbeta. Jusen, presskakan och information om resursåtgång i processen på proteinfabriken tas omhand i projektets andra arbetspaketen. William Newson och Sven-Erik Svensson håller i arbetet på proteinfabriken.
Projektgruppen i Green2Feed avslutade året med en gemensam studietur till Sötåsen för utbyte med syster-projektet "Green Valleys" och besöka bioraffinaderiet på Naturbruksgymnasiet på Sötåsen. under våren kommer GreenValleys till Alnarp för att besöka SLUs Plant Protein factory.
Ny studie om proteiner i jordbruksrester
Gröna jordbruksrester innehåller protein som kan extraheras och bli proteinkälla i livsmedel och ersätta kött men det kan även ersätta importerat sojaprotein i djurfoder.
Processen för att utvinna proteinet kallas för fraktionering och i växtproteinfabriken har SLU-forskare hållit på med detta redan ett tag. Men nu har en studie startats inom projektet Green2Feed som syftar till att förbättra processen. Än så länge finns efter fraktioneringen mycket av proteinet kvar i biomassan. För att öka lönsamheten behöver mängden protein som utvinns från det första fraktioneringssteget ökas. Flera mekaniska, kemiska och enzymatiska behandlingar ska testas. Och för att få en bra helhetsbild som även tar hänsyn till hållbarheten av processen kommer Cristian Wedgwood, doktorand vid institutionen för biosystem och teknik, SLU, Alnarp parallellt genomföra en studie där han tittar på energianvändning och andra hällbarhetsaspekter från dem olika behandlingar som ska öka proteinutvinningen.
Vill du veta mer kontakta gärna Christian Wedgwood: cristian.wedgwood@slu.se eller Thomas Prade som är projektledare för Green2Feed projektet: Thomas.Prade@slu.se
2022 - Studiebesök i Danmark med projektet Green2Feed och seminarium i Alnarp
Inom ramen av projektet Green2Feed bjöd Biogas Syd tillsammans med SLU Alnarp / SLU Partnerskap Alnarp in till ett seminarium med fokus på lantbrukets restprodukter som biogassubstrat. Vad finns bortom gödseln? Med talare från Danmark, Tyskland och Sverige pratade vi om generella trender och utveckling kring teknik insamling, rötning och lagring av alternativa substrat. Energimyndigheten pratade om do`s and dont`s för användning av substrat från lantbruket utifrån produktionsstöd för biogas och hållbarhetskriterier och Länsstyrelsen Skåne gav en överblick på biogasansökningar i Klimatklivet. I inlägget kan du ladda ner alla presentationer.
Den 17 och 18 november var vi med projektet Green2Feed och Vall på slätten på studiebesök i Danmark. Ett drygt 20tal intresserade deltagare från akademin, biogasföretag och lantbruket besökte först Nature Energy, ett mycket expansivt danskt biogasföretag med huvudkontor i Odense. Efter en intressant presentation om företagets utvecklingsresa och framtidsplaner fick vi besöka biogaslabbet och Midtfyns biogasanläggning. Nästa dag gästade vi Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi i Foulum. Här forskas kring biomassa för energi och bioraffinaderi, exempelvis vall. Första stoppet var demonstrations-bioraffinaderiet och därefter universitetets biogasanläggning. Dagen avslutades med ett tankeväckande seminarium med professor Uffe Jörgensen som även leder centret för cirkulär bioekonomi.
Vid intresse skickar vi gärna presentationerna från studieresans olika stationer till dig.
17 nov, besök hos Nature Energy
Studieresans första stopp var hos Nature Energy. Företaget utvecklar, bygger och driver biogasanläggningar och har ett eget biogaslabb där man testar bl a nya biogassubstrat – en fråga som är del av Green2Feed projektet. I dagsläget äger Nature Energy 11 biogasanläggningar i Danmark och är på gång att etablera sig bland annat i Nederländerna, Frankrike och Sverige. Nature Energy producerar biogas i stor skala från olika jordbruksbaserade råvaror såsom gödsel, betmassa, majs och halm. Vi fick ta del av en mycket intressant presentation om företagets utvecklingsresa och framtida planer. Lasse Bord Schmidt berättade hur affärsmodellerna för Nature Energys storskaliga biogasprojekt skiljer sig åt mellan länderna beroende på strukturella förutsättningar inom lantbruket och styrmedel. Vi fick även höra att Nature Energy har stora planer på att under 2023-2026 komplettera samtliga biogasanläggningar med biologisk methanisering – till det tänker man använda Power2X från överskottsel från vindkraft.
Rundvisning på biogaslabbet tydliggjorde fördelarna med storskalighet – att ha labbresurserna i den utsträckningen in-house tyckte många i studiegruppen var en riktig bra tillgång för den dagliga driften men även i utvecklingsarbetet.
Besök på Nature Energys biogasanläggning Midtfyn
Därefter besökte gruppen Nature Energys biogasanläggning Midtfyns som bedrivs i huvudsak. Huvudsakliga biogassubstrat för denna anläggning är flytgödsel och fastgödsel och vi fick bevittna hur avlastning av tanklastbilar med gödsel och fyllning med biogödsel går till i stängda utrymmen. Det minimera luktemissioner och metanslipp.
18 nov, besök hos Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi i Foulum, med biogasanläggning och bioraffinaderi
Först besökte vi bioraffinaderiet. Raffinaderiet kan processa ca 10 ton grön biomassa per timme och anläggningen producerar bland annat grönt protein från gräs och baljväxter. Det gröna proteinet används i utfodringsexperiment med grisar och fjäderfä. Den ena delen av pressresterna – fiberfraktionen användas som foder till idisslare. Restprodukten ”brunjuicen” som kvarstår efter att det gröna proteinet utvunnits ur grönjuicen blir substrat för biogas- och biogödselproduktion men kan även användas som råvara för tillverkning av biomaterial. Det fanns många likheter med Växtproteinfabriken i Alnarp, men anläggningen är i större skala och man har varit igång ett längre tag. Etableringen av bioraffinaderiet i Foulum har möjliggjorts genom bidrag från olika stiftelser och företag, bland annat Arla, Danish Crown, Region Midtjylland och Århus universitet.
Gruppen tog sig sedan vidare till universitets biogasanläggning. Anläggningen har två reaktorer, 1 a 1200 m3 med 40 dagars uppehållstid och reaktor 2 på 3000 m2 och 30 dagars uppehållstid. Båda är termofil (52 °C). I anläggningen rötas bland annat fastgödsel, men även flytgödsel, halm och andra substrat, exempelvis restströmmar från bioraffinaderiet. Vi biogasanläggningen finns även försöksanläggning där olika metoder för biologisk methanisering testas – 1) direkt injektion av vätgas, 2) fermentering med speciella kulturer, 3) katalytiskt och 4 kemisk för att producera metanol.
Det blev många frågor och engagerade diskussioner om allt från tekniken till hur substratsammansättningen påverkar sammansättning och tillgänglighet av näringsämnen i biogödseln.
Vid ett anslutande seminarium med Uffe Jorgensen, Center for Cirkulär Bioekonomi i Foulum presenterade Uffe först hur själva centret är uppbyggt och hur verksamheterna är kopplade till varandra.
En särskilt intressant punkt i Uffes presentation och efterföljande diskussion var forskningsresultaten som visade hur hållbar intensifiering av vallodling kan bidra till ökat tillgång till biomassa OCH samtidigt leverera andra positiva ekosystemtjänster som minskad kväveläckage.
Thomas Prade, associerad professor vid Department of Biosystems and Technology, på SLU och projektledare för Green2Feed presenterade kort växtproteinfabriken i Alnarp, projektet Green2Feed och andra projekt med koppling till bioraffinaderiet.
Annie Drottberger, doktorand vid SLU Alnarp presenterade resultat från projektet ”Vall på slätten”. Inom ramen av projektet har Annie bland annat genomfört en enkätundersökning om vallproduktion på slätten med lantbrukare – vilken nytta ser lantbrukarna med vallproduktion och vilka hinder.
Nedan hittar du några vetenskapliga artiklar som forskarna har skickat till oss i efterhand. Det är i första hand forskning kopplat till bioraffinaderiet:
Nyhet: Juni 2022 - Nu analyseras första skörden av "gröna blad"
Våren är fullt igång och med det blir det action i projektet Green2Feed. Först ut för extraktion av ”proteinjuice” i SLU:s växtproteinfabrik i Alnarp var den ekologiska vintermellangrödan grönråg i mitten av maj och därefter var det ekologisk lusern. I projektet testar forskarna olika metoder för att maximera utvinning av proteiner från växterna. Proteinjuicen analyseras sedan för olika ämnen, framförallt vilka aminosyror som förekommer och i vilken koncentration. Detta är intressant för bland annat djurfoderproducenter. Restströmmarna från extraktionsprocesserna i projektet ingår i rötningsförsök för att se hur mycket biogas man kan utvinna.
Projektet inkluderar ett flertal lantbrukare som levererar ”gröna blad”, exempelvis ekologisk höstråg och höstvete från Ingelsträde gård vid Höganäs samt lusern på Lönnstorps försöksstation vid Alnarp. Under tidig höst kommer sommarmellangrödan vårhavre, som sås i juli t.ex. efter skörd av färskpotatis, att odlas och skördas i samarbete med odlare kopplade till Sydgrönt. Senare under hösten blir sockerbetsblast och skörderester från grönskålsodling aktuella för växtproteinfabriken.
Fotograf: William Newson (SLU) och Thomas Prade (SLU)