Power Bio

 

Produktion av grön energi och högvärdiga produkter av gräs, tång och halm är målet med projektet Power Bio. Om vi lyckas kan biomassor, som i dag är ett problem och en kostnad, istället bidra till att mindre mängder fossila resurser används för t ex plast, flygbränsle och isolering av stenull. Minskad negativ klimatpåverkan, mindre resursslöseri och förnybar energi på samma gång!

Projektet vänder sig till företag för att hitta metoder att samla in tång och gräsrester på ett sätt så att tången blir fri från sand och gräset blir en ren produkt, vilket krävs för att det ska kunna användas till biogasproduktion och pyrolys. Detta sker i dialog med kommuner och andra som ser möjligheter i att använda biomassorna som resurser.

Biogas Syd/Energikontor Syd fokuserar inom projektet på arbetspaketen med biogaskoppling. Av speciellt intresse är insatser kring halm, gräs från kommunala ytor och sockerbetsblast. Det är ämnesområden som är av stort intresse för sydsvenska biogasaktörer.

I projektet kommer andra parter fortsätter arbetet med utveckling av verktyget för utvärdering av biomassor som togs fram i det tidigare projektet Greater Bio. Det kommer att vara en hjälp för kommuner att kunna värdera potentialen för olika biomassor avseende mängd, kvalitet och klimatpåverkan för olika typer av användning. Är det t ex bäst att använda biomassan för biogasproduktion eller för någon mer högvärdig produkt som i ett senare läge kan användas för att producera biogas.

En annan del av Power Bio syftar till att tillsammans med forskare och företag hitta metoder att förädla biomassor till mer högvärdiga produkter i syfte att skapa mer cirkulär resursanvändning.

​Projektet bygger vidare på erfarenheter från det tidigare Interregprojektet Greater Bio som Biogas Syd också medverkade i.

Projektet finansieras av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och projektets partners.

 

Projektedare och kontaktperson för Energikontor Syd / Biogas Syd: 

Sabine Täuber, sabine.tauber@energikontorsyd.se eller +46 70 306 24 09

Länk till projekthemsidan hoss Gate21, projektägaren: PowerBio | Gate 21

 

Svenska partners:

Sustainable Business Hub (koordinator på svenska sidan)

Lunds kommun

Lunds universitet

Malmö stad

NSR

Tomelilla kommun

Energikontor Syd/Biogas Syd

 

Danska partners:

Gate 21 (projektledare)

Business Lolland-Falster

Coastgrass APS

Danmarks tekniske universitet

Greve Kommune

Hørsholm Kommune

Is Strandparken

KIMO Danmark

Køge Kommune

Lejre Kommune

Odsherred Kommune

Ringsted Biogas APS

Roskilde universitet

Rudersdal Kommune

SolServ, solutions & Services Europe AB

Søuld

Teknologisk Institut

Vallensbæk Kommune