Mellangrödor hållbara biogassubstrat från lantbruket

Publicerad: 2024-01-15

Mitt i den skånska myllan ligger innovationen på lur. På Hörtegården pågår ett försök att producera mellangrödor på 14 ha av marken dels för att förbättra kolinlagringen i jorden, öka den biologiska mångfalden och samtidigt ta vara på möjligheten att skapa biogödsel och biogas. Anders Andersson berättar att ett ytterligare skäl till att gå med i projektet, var att sanera jorden från jordburna sjukdomar med nematoder, som ett resultat av odlingen. 

”Vi hade mycket tur, eftersom det blev torrfrost så att det gick att köra med de stora maskinerna”.

Anders förklarar att det finns många olika sorters mellangrödor att välja på tex olika oljerättikor. På Hörtegården valde de att odla främst oljerättikor, men även luddvicker, klöver, purrhavre, havre och vårråg. Allting noga dokumenterat för att kunna utvärdera vilken gröda som gett bäst resultat, både utifrån mängd grönmassa som kunnat säljas till biogasproducenten, och även utifrån senare analys av jorden i form av tex ökad kolinlagring, kvävehalt m.m. 

”Vi hade mycket tur, eftersom det blev torrfrost så att det gick att köra med de stora maskinerna”, berättar Anders. Förra höstens ihållande regn gjorde att skörden fick skjutas upp en hel månad, vilket även bidrog till att växterna hann gå i frö vilket inte är önskvärt egentligen. ”Vi fick vid skörd 74 ton på 14 ha, vilket blev 5 ton per ha”, fortsätter Anders.

”Mellangrödor är ett bra komplement till att odla potatis, och även att kunna ha fältet bevuxet under vintern medan rotsystemet skapar ett kollager”.

Hörtegården planerar att testa ytterligare ett år i alla fall, där oljerättikor i kombination med möjligtvis luddvicker är intressant. ”Mellangrödor är ett bra komplement till att odla potatis, och även att kunna ha fältet bevuxet under vintern medan rotsystemet skapar ett kollager”, fortsätter han.

Samarbetet med biogasproducenten Gasum är nytt, och har fungerat bra. Anders odlar mellangrödor på ca 10 % av sin areal, och tror att några fler lantbrukare skulle kunna vara intresserade av att odla mellangrödor. Ur ett lönsamhetsperspektiv tror han dock att biogasproducenten skulle behöva kunna hämta upp en större skörd mellangrödor i omlandet vid varje transport till biogasanläggningen för att det skulle kunna bli riktigt lönsamt.

Staffan Stomberg på Gasum berättar att mellangrödorna passar utmärkt i deras substratmix, och att det finns stora förutsättningar att ta in mer. På frågan om mellangrödorna är en del av deras framtida substratstrategi svarar Staffan att ”Mellangrödorna är ett plussubstrat, vi kan inte hänga upp oss på det och ställa om hela vår produktionskedja utifrån dem idag. Det är snarare ett plus och något som vi vill ha”.

Reportaget gjordes av Annika Öberg på Energikontor Syd / Biogas Syd inom projektet BiogasSamverkan SydVäst där vi bidrar till kunskapslyft kring "nya" biogassubstrat och hur en hållbar intensifiering av lantbruket kan bidra till både livsmedelsproduktion och energiproduktion. SLU Alnarp forskar intensivt inom området.