Kan ökad cykling gynna företagarna i Ljungby centrum?

Publicerad: 2024-09-20

– Det är en fråga som vi vill ta reda på mer om nu när vi nu startar vårt samarbete med Ljungby kommun säger projektledare Fredrik Mårdh,  Energikontor Syd. 

Ljungby kommun och Energikontor Syd har signerat ett samarbetsavtal, som ger kommunens invånare och företag stöd för att utveckla hållbara sätt att resa på inom kommunen.

Ljungby är ett av 14 stationssamhällen i Kronobergs län och är tillsammans med Diö en av de två orter i som kommer få stöd av energikontoret för att pröva olika hållbara mobilitetslösningar. I Ljungby ligger fokus på ökad arbetspendling med cykel.

– För att välja cykeln framför bilen måste förutsättningarna finnas för detta, och därför är detta samarbete så viktigt och en självklarhet för Region Kronoberg att finnas med i. Här kan brister identifieras och lösningar finnas som möjliggör för människor att välja transporter som är till störst nytta för såväl folkhälsa, klimat och besöksnäring, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden på Region Kronoberg.

Henrik Dahlström, hållbarhetsstrateg på Ljungby kommun har identifierat flera ställen där cykelinfrastrukturen är bristfällig och där cyklister inte vet var de ska ta vägen där cykelvägarna inte är sammanlänkade på ett bra sätt. 

– Vi tror också att vi med relativt enkla metoder kan möjliggöra för bättre cykling i Ljungby vilket vi i förlängningen hoppas kan bidra till bättre förutsättningar för ortens företag och deras anställda. Genom projektet får vi möjlighet att undersöka och prova vilka lösningar som fungerar bäst, berättar Henrik Dahlström. 

Under våren har Energikontor Syd haft kontakt med Ljungby kommun för att planera arbetet. 

– Det är viktigt att vi når ända fram till resenären och till de lokala företagarna i centrum för att förstå deras behov och önskemål, säger Fredrik Mårdh, projektledare på Energikontor Syd. 

Visionen är att skapa en engagerad ambassadörsgrupp i Ljungby för att verkligen ha örat mot marken samtidigt som personerna i gruppen kan ge varandra energi och uppmuntra till att sprida vidare engagemanget till sina vänner, familj, kollegor med flera. Ljungby kommun ser samarbetet med energikontoret som en möjlighet att växla upp arbetet i med mobilitetssatsningar och genom EU-samarbetet få tillgång till experter på området och projektledare som kan driva initiativet. 

 

Det är genom EU-projektet Mobility Makers som Energikontor Syd har möjlighet att stötta Ljungby kommun med att utveckla mobilitetslösningar på orten. Projektet finansieras förutom av Nordsjöprogrammet även av Region Kronoberg som också deltar i genomförandet bland annat med kunskap om kollektivtrafik och erfarenheter från tidigare transport- och mobilitetsprojekt.