Mobility makers

Utvecklar användar-centrerade lösningar för hållbart resande

Syfte

Att öka andelen hållbara transporter utanför storstadsområdet genom att låta medborgare testa olika lösningar för hållbart resande.

Mål

  • Mål 11: hållbara städer och samhällen 
  • Mål 13: bekämpa klimatförändringarna 

Läs mer om de globala målen.

Projektperiod

november 2023 till oktober 2027

Energikontor Syd ska, tillsammans med lokala och regionala myndigheter, Region Kronoberg, Älmhults kommun och Ljungby kommun, utveckla och testa lösningar för hållbart resande. Lösningarna ska göra det enkelt och attraktivt att välja hållbara sätt att resa för företgare, boende och anställda i regionen. 

 

Insatserna ska delvis fokusera på företag och arbetspendling. Bland annat ska satsningen ge kunskap om behoven hos de som pendlar till och från Diö, samt om förutsättningarna att skapa ett mer hållbart citycenter i Ljungby. Utifrån den här kunskapen ska två pilotlösningar tas fram och testas. Lösningarna ska underlätta för användarna att resa mer hållbart och därmed minska utsläppen från fossila bränslen.

 

Arbetet har tre huvudfaser:  

  1. Utforma pilotinsatser för att öka hållbart resande: I den här fasen samarbetar vi med Region Kronoberg och kommuner för att kartlägga nuläget och användarnas behov. Genom en designprocess utvecklar vi piloter.  

  1.  Implementering: vi engagerar medborgare och företag i att testa de designade lösningarna.  

  1. Utvärdering och spridning: Vi analyserar och sprider resultat och lärdomar, både på nationell och internationell nivå. 

 

 

Kontaktperson

André Benaim,
Projektledare


Tel. 073- 521 14 94,

andre.benaim@energikontorsyd.se

Projektet finansieras av Interreg Nordsjöprogrammet och Region Kronoberg. 

Anna Månsson,
Projektledare


Tel. 073-508 85 29,
anna.mansson@energikontorsyd.se

Bakgrund

Normer och vanemönster, upplevda vinster med mera, i transportsystemet, gör att invånare i Kronobergs län gör icke hållbara val. Det saknas förståelse för vad som driver beteendet hos resenär och icke-användare och det saknas kunskap om vilka lösningar som fungerar för att förändra resebeteenden i stationssamhällena. Denna kunskap skulle kunna ge företag, Länstrafiken och andra som erbjuder transportmöjligheter rätt förutsättningar för framtida investeringar och satsningar i länet.