Inspirerande klimatsatsningar i Helsingborg
Energikontor Syd samverkar med flera internationella partner, bland annat för att utbyta erfarenheter och lyfta goda exempel på initiativ som syftar till att driva på energiomställningen. 19 representanter från 11 organisationer samlades nyligen i Helsingborg för att ta del av lokala klimatsatsningar.
Testar elgrävmaskin
Mötet innehöll flera studiebesök, som visade upp regionens engagemang för energiomställning och hållbarhet. Bland annat fick gruppen besöka ett pågående vägarbete. Arbetsmaskiner står för en betydande del av koldioxidutsläppen i Sverige – något som man tagit fasta på i Helsingborg. Som en del i arbetet för att nå målet om klimatneutralitet 2030, testar Helsingborgs stad i samarbete med Skanska att använda en elgrävmaskin under ombyggnationen av den centrala Trädgårdsgatan.
Maskinförarna är positiva och fördelarna är många: den är tystare och luktfri, det är färre delar som kan gå sönder eller behöver servas och det räcker att ladda den över natten för att den ska klara ett dagsverke. Men, den behöver eventuellt laddas extra över lunchrasten vid kallare temperaturer och vid längre körsträckor. Den kostar också mer än en dieseldriven grävmaskin i inköp.
Foto: Energikontor Syd
Gör biokol av ogräs
Gruppen fick också besöka Reko Park utanför Helsingborg, där NSR tillverkar biokol av insamlat trädgårdsavfall. Det finns flera användningsområden för biokolen. Den kan blandas in i betong i syfte att tillverka betong med låg klimatpåverkan. Främst används den dock som jordförbättringsmedel där den också har den positiva egenskapen att den binder koldioxid i marken.
Planerar anläggning för koldioxidinfångning
Utöver studiebesöken fick deltagarna även lyssna på Johan Lundberg från Öresundskraft, Helsingborgs kommunalägda energibolag, som berättade om deras planer på en CCS-anläggning. Tekniken CCS (Carbon Capture Storage) ska fånga in koldioxid i samband med avfallsförbränning, för att sedan med hjälp av högt tryck pressas ner under havsytan i fast form.
Samtliga ovan initiativ återspeglar länets framgångar när det gäller att erbjuda konkreta lösningar på klimatförändringar.
Foto: Energikontor Syd
Besöket i Helsingborg arrangerades av Energikontor Syd inom ramen för LIFE-projektet Plan4CET, där vi tillsammans med våra partner ska utveckla strategier och policys som syftar till att förbättra energiomställningen och stärka den kommunala energiplaneringen, samt tillhandahålla utbildning och specialiserat stöd till kommuner och regioner. Detta arbete pågår i tre pilotregioner: Skåne i Sverige, Navarra i Spanien och Parma i Italien.
För mer information, kontakta
Gustaf Wiklund
Tel. 070-306 44 92,
gustaf.wiklund@energikontorsyd.se