Gröna energigaser - lärdomar från Spanien

Publicerad: 2025-02-12

På Energikontor Syd stöttar vi Region Kalmar län i sitt arbete att utveckla färdplaner eller strategier för en regional värdekedja för gröna energigaser, till exempel vätgas, som en del i energiomställningen. För att öka kunskaperna om gröna energigaser samlar vi intressenter och erbjuder, både regionalt och via europeiska partner, aktiviteter så som studiebesök och seminarier m.m. 

I slutet av januari genomförde vi ett sådant studiebesök till Spanien. Under två intensiva dagar träffades partner och intressenter i staden Badajoz för att utbyta erfarenheter och diskutera förutsättningar för, samt utveckling av, gröna energigaser. Från Kalmar län deltog intressenter från produktionssidan och från industrin.

 

Besök på pilotanläggningar

I Badajoz, som ligger i regionen Extremadura i sydvästra Spanien, har man flera pilotanläggningar för utveckling av vätgasapplikationer, till exempel en anläggning som konverterar vanliga fossila fordon till vätgasdrift. I Badajoz produceras vätgas genom solceller, bland annat placerade på tak över parkeringar. Man jobbar för att finna olika sätt att optimera användningen.

Tre män inspekterar en bilmotor. En kvinna tittar i sin mobil.

Vid studiebesöken får besökarna goda möjligheter att både titta och känna på studieobjekten, i detta fall en bensinbilsmotor som konverterats till vätgasdrift. Foto: Energikontor Syd


Lärdomar från resan

Under erfarenhetsutbytet genomfördes en workshop där deltagarna diskuterade hinder och möjligheter för utveckling av gröna energigaser i respektive region. John Andersson från More Biogas säger:

- Ett gemensamt problem som vi diskuterade var genomgående avsaknaden av politisk långsiktighet. Inom min bransch; biogasen, var det kul att se att även om vi i Sverige ligger långt fram så är många länder långt framme. Det var intressant att se att andra länder har samma bekymmer med energiförsörjning och de höga kostnaderna för den, men så olika sätt att lösa den främst på grund av olika förutsättningar.

Vätgas kan vara en lösning för energiintensiv industri att konvertera till förnybara energislag. Det lockade Anders Ekby från IAC AB, som gjuter aluminium i Hultsfred och Ankarsrum, att följa med på studieresan.

- Det var lärorikt och intressant att träffa och diskutera energifrågor med deltagare från andra delar av Europa. Jag lärde mig nya tillämpningar för vätgas som jag nu ska kan utvärdera om vi kan använda i vår tillverkningsprocess hemma för att fasa ut vår användning av fossil gas, säger Anders Ekby. 

Förutom att träffa kollegor och energigasintressenter från flera olika länder i Europa så knöt studieresan samman deltagarna i Kalmar län. Innan den lilla svenska delegationen skildes åt hade nya nätverkstrådar bundits samman och förutsättningarna för en ökad användning av gröna energigaser stärktes. 

Deltagare från Kalmar län; John Andersson från More Biogas och Anders Ekby från IAC i Hulstfred, inspekterar en dieselmotor som konverterats till vätgasdrift. Foto: Energikontor Syd
 

Ny resa till hösten

Nästa studieresa är planerad till september 2025 och går till Irland. Aktörer i Kalmar län prioriteras för eventuellt deltagande. För mer information, kontakta Lena Eckerberg


Resan och studiebesöken finansieras inom Interreg Europe-programmet genom UNFIHY där vi arbetar med att främja vätgasutveckling. UNIFHY vänder sig till politiker och tjänstemän på regional och kommunal nivå samt företag som producerar, distribuerar eller använder vätgas eller aktörer som är intresserade av att göra det. Håll dig uppdaterad om vad som händer inom UNIFHY - prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Projekt inom Interreg Europe-programmet syftar till att möjliggöra nätverksbyggande, där regioner utvecklar och sprider innovativa utvecklingsidéer genom av erfarenhetsutbyte och strategiarbete. Region Kalmar medfinansierar satsningen.