Energiomställningen i fokus på föreningsstämman 2025
Den 8 maj höll Energikontor Syd sin årliga föreningsstämma i Utvandrarnas hus i Växjö. 31 ombud från kommuner och regioner i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne samlades för att diskutera och ta del av viktiga steg framåt i den pågående energiomställningen. Både framgångar och framtida utmaningar lyftes - med kommunernas energiplaner och elektrifieringens påverkan på energisystemet i centrum.
– Energiomställningen är inte längre något vi förbereder oss inför – vi är mitt i den. Varje dag jobbar vi aktivt med att stärka kunskap och stötta insatser som leder till verklig förändring, säger Christel Liljegren, vd för Energikontor Syd. Jag är stolt över den professionalism, kreativitet och vilja som finns i vår organisation. Behovet av samverkan, vägledning och tillförlitlig kunskap har ökat och Energikontor Syd har mött detta med kraft och engagemang.
Energiplaner och samverkan över gränser
På stämman presenterades det gågna årets fokusområden, insatser och resultat. Under 2024 har ett ökat fokus lagts på att stärka kommunernas strategiska arbete med energiplaner. En särskild utbildningsinsats, där ett 30-tal deltagare från ägarkommunerna deltog, har gett ny kraft åt det lokala planeringsarbetet. Målet är tydligt: att samordna energiomställningen över förvaltningsgränser och sektorer – med elnätsägare, näringsliv och regionala aktörer som nyckelpartner.
– Energikontor Syds roll som kompetenscentrum är oerhört betydelsefull, säger Lena Wallentheim (S), styrelseordförande och kommunalråd i Hässleholm. Under 2024 har energifrågorna stått högt upp på mångas agendor och behovet av stöd och expertis i omställningen är stort, inte minst i en komplex omvärld.
Vd Christel Liljegren med projektledarna Lidia Salame, Fredrik Mårdh, Lena Eckerberg och Matilda Gradin. Foto: Energikontor Syd.
Flera teman – ett gemensamt mål
På stämman delade också flera av Energikontor Syds projektledare insikter kring aktuella utmaningar:
- Lena Eckerberg pekade på behovet av strategisk samverkan när elsystemet blir alltmer komplext.
- Lidia Salame lyfte kapacitetsbrister som en större utmaning än elproduktion i takt med ökad elektrifiering.
- Fredrik Mårdh visade på potentialen att halvera antalet godstransporter i tätort genom kommunal samordnad varudistribution – ett verktyg som offentlig sektor har möjlighet att påverka via upphandling och regler.
- Matilda Gradin betonade kommunernas energi- och klimatrådgivare som en viktig resurs i att nå ut till hushåll, företag och föreningar.
Att engagemanget ökar märks tydligt, både i det strategiska planeringsarbetet och i viljan att genomföra konkreta åtgärder. Kommunernas och regionernas gemensamma insatser har stor påverkan – både på klimatmålen och på den långsiktiga försörjningstryggheten.
– Det är så roligt att se så många samlade från både regioner och kommuner. Den samverkan vi har gemensamt i Energikontor Syd ger verklig kraft till energiomställningen, säger Malin Lauber, mötesordförande och kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
Styrelsemedlemmar och ombud i publiken. Foto: Energikontor Syd
Styrelsen omvald – med nytt tillskott
Samtliga ledamöter i föreningens styrelse valdes om för en ny mandatperiod, med Lena Wallentheim (S), Hässleholm som fortsatt ordförande och Staffan Larsson (C), Borgholm som vice ordförande. Nyinvald ledamot är Pia Dahlin (SD), Kristianstad, genom fyllnadsval. Läs mer om vår styrelse.
Dokumentation
Ta del av dokumentation från stämman på vår sida Formalia för ägare.
Reflektioner från deltagare
Efter stämman passade vi på att intervjua politikern Marie Holmgren (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamn.
Vad tycker du om dagens stämma?
- Det har varit en intressant dag! Man får en bra överblick över vad som har genomförts hittills och vilka mål som finns framåt. Det ger också en chans att reflektera över vårt gemensamma arbete och framtida satsningar.
Vilka resultat från det senaste året tycker du sticker ut?
- Att så många kommuner är engagerade i arbetet visar verkligen hur viktigt det är. Det är glädjande att se att intresset är stort och att vi står enade i de här frågorna.
Vad ser du som Energikontor Syds viktigaste uppgift just nu?
- Att stötta medlemskommunerna. Vi är många som behöver vägledning i det praktiska arbetet med energi- och klimatfrågor. Det handlar både om att få konkret hjälp och att kunna samordna insatser. Det finns en tydlig koppling mellan våra lokala mål och det arbete som Energikontor Syd gör. Genom att samordna insatser, följa lagstiftningen och arbeta mot gemensamma mål stärker vi varandra.
Har du sett konkreta effekter av Energikontor Syds arbete i din kommun/region?
- Ja, särskilt genom konsumentvägledarna som haft en intensiv och viktig roll. Energikontoret har verkligen gjort skillnad när det gäller att sprida kunskap och stöd till invånarna. Det arbetet är värt att lyftas fram mer, avslutar Marie Holmgren (S).
Foto: Energikontor Syd
För frågor, kontakta:
Christel Liljegren, vd Energikontor Syd
0706-20 83 08, christel.liljegren@energikontorsyd.se