Förskola i Bulgarien producerar egen vätgas
En förskola i Bulgarien har blivit ett banbrytande exempel på hur hållbar energiproduktion kan integreras i vardagsmiljöer. Genom att använda solceller på taket för att producera el, men även vätgas, försörjer förskolan delar av sitt energisystem och minskar sitt beroende av fossil naturgas. Detta och andra exempel på fossilfri energiproduktion fick vi ta del av när vi besökte den bulgariska regionen Varna i slutet av maj, tillsammans med internationella partner och representanter från Blekinge.
Studiebesök på en förskola i Varna. Foto: Energikontor Syd.
Solceller och vätgas synliggör omställningen
Flera kommunala byggnader i Varna har under de senaste åren försetts med solceller – ett betydande framsteg i omställningen, särskilt i ett land som Bulgarien där fossilberoendet fortfarande är stort och liknande satsningar ofta möter motstånd.
Bland annat har flera förskolor fått solceller installerade på taken. En unik förskola producerar, förutom solel, även vätgas, vilket minskar dess beroende av fossil naturgas. Att placera solceller och bränsleceller på en offentlig plats som en förskola synliggör tekniken för invånarna i kommunen på ett väldigt konkret sätt. Detta ökar möjligheterna till kunskapsspridning och stärker engagemanget för den hållbara omställningen på lokal nivå.
– Jag tror att acceptansen för vätgas som lösning ökar när personal och barn engageras och lär sig om tekniken och i sin tur delar kunskapen vidare, säger Anna Månsson, projektledare på Energikontor Syd.
Inspektion av solcellerna på kommunhustaket i Varna. Foto: Energikontor Syd
Vindkraft och kraften av politisk medvind
Under vår visit fick vi också besöka en av Bulgariens största vindkraftparker: 30 verk med totalt 60 MW effekt placerade på en höjd, byggd 2011. Även i Bulgarien finns det motstånd mot vindkraft och det gäller att välja plats noga, speciellt med hänsyn till flyttstråk för fåglar.
På besök i Beloslavs kommun blev det tydligt vilken skillnad lokalt politiskt engagemang kan göra. Här fick vi se hur en engagerad yngre kommunpolitiker lyckats driva på utvecklingen och få kommunen att gå före i omställningen, med elfordon, publik laddare och solceller på offentliga byggnader. Till hösten planerar kommunen dessutom att ge invånarna möjlighet att söka stöd för att installera egna solceller.
- Man ska inte underskatta kommunens roll som föredöme, säger Emil Lind, energi-och klimatrådgivare i Karlskrona kommun, som följde med på resan.
Vindkraftspark i Bulgarien. Foto: Energikontor Syd.
Studiebesöken i Bulgarien genomfördes inom ramen för EU-projektet SIreNERGY, där Energikontor Syd stöttar Region Blekinge i arbetet med att utveckla rådande energistrategier för att öka andelen förnybar elproduktion i länet.
För mer information, kontakta
Pierre Ståhl, projektledare Energikontor Syd
Tel. 070-688 75 20, pierre.stahl@energikontorsyd.se