Förnybar energiproduktion i Rumänien
För att Blekinge län ska kunna uppnå sina klimatmål behöver den förnybara elproduktionen öka. För att stötta utvecklingen av förnybar elproduktion i länet, samverkar Energikontor Syd med Region Blekinge och flertalet partnerregioner i Europa. Genom att dela goda exempel lär partnerna av varandra och får inspiration att utveckla strategier och regelverk för förnybar energiproduktion i sina respektive regioner. I slutet av januari var det dags att besöka och inspireras av exempel i ett av partnerländerna; Rumänien.
Fyra nyfikna resenärer från Energikontor Syd, Region Blekinge och Karlskrona kommun lämnade Sverige med slutdestination Iasi - en stad i östra delen av Rumänien, nära gränsen till Moldavien. Syftet med resan var att besöka anläggningar för förnybar energi på den rumänska landsbygden, tillsammans med besökare från övriga partnerländer Polen, Spanien, Bulgarien och Frankrike. Värd för besöket i Iasi var North-East Regional Development Agency.
Solföljare
Först fick gruppen besöka en solpark med rörliga paneler (solföljare) i Miroslava Commune. Panelerna rörde sig i två axlar och styrdes med automatik. Fördelen med solföljare är att de producerar dubbelt så mycket el som fasta paneler. Nackdelen är en dyrare, mer komplex konstruktion som kräver underhåll och övervakning. Anläggningen, med en effekt på 1 MW, kostade 6 M€ när den byggdes. Elen som produceras i solparken räcker till att försörja både offentliga byggnader och det lokala näringslivet i kommunen, enligt värden.
Solföljare. Foto: Energikontor Syd.
Lågenergihus
Vidare gjordes studiebesök i ett renoverat kommunhus och i ett lågenergihus i Ion Neculce Commune. Kommunhuset hade utrustats med solceller och ett mindre batteri för reservkraft till IT-systemet. Byggnaden hade renoverats varsamt och äldre trädetaljer hade återanvänts. Lågenergihuset, som var under konstruktion, byggdes i trä med putsad fasad. Här, såväl som på många platser i Rumänien, är tanken att man ska övergå till värmepump för uppvärmning, en del i arbetet med att fasa ut använingen av kol i landet.
Det renoverade kommunhuset, samt lågenergihuset i Ion Neculce Commune. Foto: Energikontor Syd.
Gruppen fick även besöka en ytterligare solcellsanläggning; en inhägnad solpark med traditionella fasta paneler.
Området runt om solparken betades med får och getter som vallades av en herde och hans hund. Foto: Energikontor Syd.
Vattenkraftverk
Sista stoppet för dagen var vid ett mindre vattenkraftverk nära staden Roman. Anläggningens två turbiner gav 290 kW var. Konstruktionen (fransk) var avancerad med många delar inklusive generatorer under vatten, vilket gör anläggningen känslig och dyr att underhålla. Kraftelektroniken kom från det svensk-schweiziska företaget ABB.
Tyvärr har flödet i floden Moldova minskat mycket det senaste decenniet, så elproduktionen har varit mindre än förväntat, enligt värden. Tack vare en mindre damm uppströms, kan produktionen ändå planeras i viss mån. Detta ger, precis som i Sverige, möjlighet att producera och sälja el när priset är högt. En positiv bieffekt av anläggningen är att grundvattennivån uppströms har höjts, vilket har kommit invånarna i Roman till godo. En fisktrappa har byggts för att ge vandrande fisk möjlighet att passera kraftverket.
Våra projektledare Pierre Ståhl och Anna Månsson, vid vattenkraftverket utanför Roman. Foto: Energikontor Syd.
Beroende av EU-stöd för utveckling
Likt många andra länder i Europa har Rumänien en mycket stor mängd kommuner, ofta med få invånare. Då den genomsnittliga inkomsten är låg är möjligheterna små för enskilda och kommuner att själva bekosta projekt för förnybar energiproduktion. EU-stöd är därför mycket viktiga för den lokala utvecklingen. Samtliga kommunalägda anläggningar som besöktes under resan var byggda med stöd av EU.
För frågor om besöket i Rumänien, kontakta Pierre Ståhl.
Resan genomfördes inom ramen för projektet SIreNERGY, finansierat av Region Blekinge och Interreg Europe.