Erfarenhetsutbyte på vulkaniska vidder
Trots att Europas länder har olika förutsättningar för omställningsarbete så delar vi ofta samma utmaningar. Våra olika erfarenheter kan inpirera nya idéer. Detta fick vi erfara när Energikontor Syd besökte partnerorganisationer i Akureyri på Islands norra kust.
I början av maj åkte vi (för första gången i energikontorets historia) till Island under några dagar. Syftet var att tillsammans med partnerorganisationer från fem olika länder utbyta erfarenheter kring energiplanering, omställning och dess utmaningar utifrån olika perspektiv, framför allt med fokus på öar, landsbygdsområden och andra geografiskt avskilda samhällen. Vi fick bland annat bekanta oss med aktörer från Nordisk Energiforsknings nätverk Net Zero Islands.
Foto: INE (Icelandic New Energy)
Omställning handlar om engagemang
Under våra diskussioner växte snabbt en insikt fram bland alla deltagare: omställningen är inte enbart en teknisk fråga - det handlar i hög grad om människor, engagemang, delaktighet och viljan till förändring. Det spelar ingen roll hur attraktivt ett förslag för omställning presenteras - får man inte med sig invånarna så händer ingenting.
Flera deltagare lyfte hur individers och lokalsamhällens handlingar kan skapa ringar på vattnet och inspirera till en bredare rörelse mot hållbara energilösningar. Att bilda energigemenskaper är ett exempel på hur man kan engagera människor i energifrågan på ett väldigt konkret sätt.
- Det finns mycket vi kan lära av varandra, just därför att vi har så olika förutsättningar. Genom att diskutera och resonera med varandra och lyfta goda exempel, kan vi få inspiration och nya idéer, säger Anna Månsson, projektledare.
Fördjupat samarbete
På Energikontor Syd ser vi fram emot att fortsätta samarbeta med våra isländska partner gällande både energigemenskaper och kommunal energiplanering. Just nu arbetar en av partnerna med att ta fram förslag på energiplaneringsåtgärder som de isländska kommunerna ska kunna använda sig av. Med vår breda erfarenhet av att stötta kommuner i energiplanering utifrån väldigt varierande förutsättningar, hoppas vi kunna bidra till Islands arbete.
- Jag tror vi från Sverige har mycket att bidra med genom våra erfarenheter, experter och Energimyndighetens vägledning. Jag hoppas vi kan hitta framtida utmaningar att fördjupa oss i tillsammans med våra nordiska vänner, säger Anna Månsson.
Foto: Energikontor Syd
Under dagarna på Island fick Energikontor Syd också såklart göra studiebesök ute på de vulkaniska vidderna. Island är ett fascinerande land, inte minst ur ett energiperspektiv. Här används jordens egna krafter: geotermisk energi. Denna typ av energi finns i jordens inre och är ofta lättare tillgänglig i områden där kontinentalplattor möts och uppvärmt grundvatten kan tränga upp genom jordskorpan. Island ligger vid en sådan gräns och utnyttjar geotermisk energi till både uppvärmning och el.
- Det var en mäktig känsla att ha jordens krafter så nära och så synliga, säger Anna Månsson.
Mötet på Island arrangerades inom ramen för LIFE-projektet Recet, där vi stöttar Blekinges kommuner i energiplanering.
Se filmen om mötet på Island.
För frågor, kontakta
Anna Månsson, projektledare
073-508 85 29, anna.mansson@energikontorsyd.se