Alvesta Energi först i Småland med småskalig kraftvärme
Det biobränsleeldade värmeverket i Moheda uppgraderas nu till kraftvärmeverk. Alvesta Energi AB har beställt en ny typ av småskalig ångturbin som ansluts till den befintliga hetvattenpannan på värmeverket.
Alvesta Energi blir det femte företaget att installera en ORC kopplat till fjärrvärme i Sverige efter Ronneby Miljöteknik, som är en del av det demonstrationsprojekt kring småskalig kraftvärme som ESS leder.
- Det är jättekul att vi får fler som producerar lokal biobaserad el. Det är också lite extra kul att det är någon av Energikontor sydosts medlemmar som tror på småskalig kraftvärme och att vi genom vårt demonstrationsprojekt på så sätt har bidragit med mer lokal förnybar elproduktion säger Daniella Johansson, projektledare för demonstrationsprojektet Småskalig kraftvärme.
Enkel installation en stor fördel
- Vi har valt detta som vårt första steg för att skapa lokal, småskalig och förnybar el, säger Mats Karlsson, vd på Alvesta Energi. Vi gör det med hjälp av en ORCenhet kopplad till vår hetvattenpanna och beräknar att producera halva vårt eget årsbehov av el vid värmeverket i Moheda. Enkelhet hos ORC-enheten och minimal ombyggnad av befintlig anläggning är de stora fördelarna.
Under sommaren 2019 kommer turbinen att kopplas in på värmeverket i Moheda. Tekniken bygger på Organic Rankine Cycle (ORC) som utvinner elektricitet från det lågtempererade hetvattnet från flispannan. ORC-turbinen kommer ha en effekt på 49,9 kW el vilket motsvarar ca 140 småhus med solceller. På årsbasis kommer cirka 170 MWh el att produceras vid anläggningen. ORC-turbinen blir den nionde i Sverige som Norrköpingsbolaget Againity installerar där majoriteten av turbinerna kopplats till just biobränsleeldade hetvattenpannor.
- Vi är glada att få vara med på Alvesta Energis satsning på förnybart, säger David Frykerås, VD på Againity. Vi ser fram emot att leverera ett av våra första turn-key projekt på värmeverk där vi står för både maskinleveras, installation, rördragning och elanslutning.
Lönsamt trots låga elpriser
ORC-installationen på värmeverket utgörs av två rördragningar från pannkretsen, två rördragningar från fjärrvärmereturen och en elkabel. Tack vare minimalt underhåll och turbinens låga tillverkningskostnad blir installationen lönsam trots de relativt låga elpriserna på svenska marknaden. Fortfarande saknas elproduktion på över 400 svenska värmeverk.
Moheda värmeverk ägs av Alvesta Energi som levererar el och fjärrvärme inom delar av Alvesta kommun. Fjärrvärme produceras i tre olika värmeverk där vatten värms upp med hjälp av biobränsle. Alvesta Energi verkar för en säker och effektiv energiförsörjning och som en del av kommunen har bolaget ett speciellt ansvar att följa energi- och miljöutvecklingen. Alvesta Energi äger även värmeverken i Vislanda och Alvesta där byggnationen av fjärrvärmenätet påbörjades redan på 80-talet.
Tidningsartiklar
På bilden: David Frykerås, vd på Againity, och Hans Christofferson, ansvarig värmeproduktion, Alvesta Energi, på det fliseldade värmeverket i Moheda.