Ut på tur, aldrig sur - erfarenheter från en energi- och klimatrådgivares rundresa i Örnsköldsviks kommun

Publicerad: 2023-08-09
 
I juni 2023 testade Karin Skopac, energi- och klimatrådgivare i Örnsköldsviks kommun, en ny arbetsmetod med målet öka tillgängligheten samt att sänka trösklarna för nya rådsökande. 

På ett möte med kommunen för några år sedan fick Karin höra att kommunen funderade på att köpa in en biblioteksbuss. Där väcktes idén att det hade varit ett sätt att nå ut till fler rådsökande som kommunens energi- och klimatrådgivare kanske inte vanligtvis kommer i kontakt med. Nu några år och en pandemi senare blev hon påmind om tanken igen efter att energi- och klimatrådgivarna i Sollefteå åkt med sin biblioteksbuss. Under juni 2023 åkte hon med till fem stopp fördelat på tre dagar med biblioteksbussen.
 

                      

Berit och Karin inne i biblioteksbussen. Foto: Ylva Lang.
 

Karin har tidigare samverkat med biblioteket genom att delta vid event samt annonsering via bibliotekets kanaler. 

- I och med att jag har haft kontakt med biblioteket tidigare frågade jag bara om jag kunde få åka med, vilket de tyckte var en rolig samverkansmöjlighet. Jag och personalen samarbetade för att välja ut vilka dagar och stopp som passade för oss båda. Bussen har dock endast två bältade sittplatser och eftersom de alltid är två i personalen kunde jag inte åka med inne i bussen, utan fick ta mig själv till mötesplatserna. I efterhand var detta dock positivt eftersom jag kunde välja ut de mest passande stoppen för mig att följa med på. 

Biblioteksbussen stannar både centralt, ute på landsbygden och det mest populära stoppen är hos skolor så att eleverna kan låna böcker. Karin valde att åka med till de stopp längre ut i kommunen eftersom energi- och klimatrådgivningen inte har lika hög närvaro i dessa områden. Karin ser dock en utvecklingspotential för samarbetet med biblioteksbussen som vill arbeta med kunskapshöjande insatser. 

- Eftersom biblioteksbussen stannar på många skolor finns det en möjlighet att nå ut till en yngre målgrupp med till exempel lek och lär liknande aktiviteter.  

Inför aktiviteten annonserades det på både bibliotekets och kommunens hemsida. Kommunen gick även ut med ett pressmeddelande som fick en del spridning. Under själva genomförandet var det några rådsökande som sett annonseringen och var på plats i syfte att träffa Karin. Karin berättar att hon annars fick göra en avvägning eftersom besökare var där i huvudsyfte att låna böcker. 

- Sista dagen satte vi upp ett bord utanför där jag kunde ha lite broschyrer och informationsblad. Hade jag gjort om detta hade jag haft ett sådant upplägg från början eftersom det var ganska trångt inne i bussen, då man inte vill vara i vägen. Med detta upplägg kunde jag heja innan besökare gick in för att låna böcker och sedan snacka mer med dem när de kom ut igen. Då blir bra väder dock en förutsättning.  

Totalt kom Karin i kontakt med cirka tio rådsökande på plats vid biblioteksbussen men menar på att insatsen även skapar många andra mervärden.  

- Ett av de viktigaste resultaten är att synas och öka allmänhetens kännedom om den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Utöver att vi får spridning genom annonseringen sker detta även genom att de nya rådsökande berättar vidare om oss. Energi- och klimatrådgivningen är till för alla kommuninvånare och genom att vi gör oss tillgängliga och syns på platser som vi vanligtvis inte gör så kan vi både nå ut till fler och sänka trösklarna för att ta kontakt med oss. Dessutom är det en bonus att denna typ av samverkan är bra marknadsföring och gynnar andra kommunala verksamhetsområden, som biblioteket i det här fallet.  
 

            

Karin utanför biblioteksbussen. Foto: Ylva Lang.
 


Energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri service från din kommun. Energi- och klimatrådgivningen känner till de lokala förhållandena där du bor. De kan ge vägledning, men det är du som privatperson, företag eller förening som fattar beslut om vad som ska åtgärdas. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras helt eller delvis med bidrag från Energimyndigheten.

Hitta din energi- och klimatrådgivare 


 

Artikeln är publicerad som en del av Nationellt kommunikationsstöd för EKR som finansieras av Energimyndigheten.