Uppdatering från Living Lab Skåne

Publicerad: 2025-12-17

Uppdatering från Living Lab Skåne

Vi jobbar på med olika samarbeten inom Accel AgroBiogas Living Lab Skåne (och det gör dem andra regioner med – läs mer här). Ett nytt substrat som testats under hösten är majshalm, dvs halm som är en restprodukt efter tröskning av kärnmajs. Majskornen används som foderråvara till kycklingar, hundar, med mera.

Denna test och demonstration sker på Assargården i Glumslöv (Landskrona).

Kärnmajsen tröskades med en vanlig skördetröska i mitten av oktober (2025). Vid tröskning sprids majshalmen ut på åkern. För att kunna bärga biomassan stränglades majshalmen och majsstjälkarna med ett vallslåtteraggregat (butterfly med 9 m arbetsbredd). Därefter pressades halm och stjälkar i en vanlig balpress för fyrkantsbalar.

Utbytet blev ca 70 balar a 1000 kg på ca 10 hektar. Torrsubstansen var ca 35 %, vilket medförde en halmskörd på ca 3,5 ton per hektar. Växtprov, både frysta och torkade, på majshalmen är på väg till Århus universitet för att bedöma majshalmens biogaspotential.

Efter pressning kördes balarna till Assargårdens biogasanläggning. Där lagras de utomhus, utan täckning på en hårdgjord yta. Varje dag lastas ca en  ½ bal majshalm in i den stationära mixervagnen som sönderdelar och blandar substrat och vidare in till biogasanläggningen.

Reflektioner från denna första testomgång är att själva strängläggningen, pressningen och intransporten av majshalmen fungerade mycket bra. Däremot är majsstjälkarna något för hårda och lite för långa för inmatningen i biogasanläggningen och kan orsaka stopp i inmatningen. Detta begränsar mängden som kan matas in per dag. En lösning kan vara att exakthacka majshalmen i fält och lagra substratet som ensilage tills den skall matas in i biogasanläggningen. Ett nästa steg i Living Labet på Assargården kan vara att testa detta framöver.

 

Fotograf Sven-Erik Svensson, SLU. På bilderna. Processen med inmatning av majshalm och stjälkar i biogasanläggningen.