Kalmartravet får hjälp på traven med att minska sin energianvändning

Publicerad: 2023-08-24


Travet har under en period präglats av tuffare tider i form av publiktapp, höjningar i priser på foder och inte minst energipriser. Den svenska travsporten har funnits sedan 1926 och även fast anläggningar ifrån den tiden inte finns kvar idag så sträcker sig många anläggningar och byggnader inom svenskt trav så långt som tillbaka till på 60-talet.

Energikontor syd har under några månader deltagit i en nationell satsning för att hjälpa Sveriges travbanor att bli mer energieffektiva. Denna satsning har Energikontor syd tillsammans med svensk travsport och våra kollegor på Energikontor Väst, Energikontoret i Mälardalen, Energikontor Västernorrland och Energikontor Norr.

- På många av travbanorna som vi besökt så ser vi ofta en kombination av äldre byggnader och värme från direktverkande el, vilket resulterar i höga kostnader, säger Teodor Kandefelt, projektledare på Energikontor Syd.


En travbana som drabbats av höga energipriser och som har varit med och på börjat sitt arbete är Kalmartravet. Vid Energikontor Syds platsbesök konstaterades det att många bra åtgärder redan har genomförts. Kalmartravet har sett över sin användning och möjlighet till styrning av energi och genomfört åtgärder så som installation av fjärrvärme och debitering av uthyrda byggnader via undermätare. Med en snart installerad solcellsanläggning så är man också redo att ta sig an problematiken i sin anläggning.


- Det är väldigt positivt att få oberoende hjälp att strukturera vårt energiarbete. Även om vi har gjort en del åtgärder inser vi att det finns mycket kvar att göra, som till exempel belysning, säger Magnus Johansson, Travbanechef på Kalmartravet, som ses i bild till höger tillsammans med Teodor Kandefelt.

 

Teodor Kandefelt anser att det, precis som för många andra verksamheter, finns en stor potential för energieffektivering hos travanläggningarna.

- Travbanor är en speciell verksamhet som kräver väldigt mycket energi för att upprätthålla sin service under tävlingsdagarna. Det är allt från mängder av belysning, restauranger och publika ytor. Styrning och injustering är a och o när vi pratar med travbanorna. Att kunna upprätthålla rätt standard utifrån behovet. Det vill säga inte använda mer än vad som behövs.

- Många av travbanorna som vi möter har ett stort problem med sin belysning. Många sitter på äldre armaturer och har fortfarande T5 eller T8 lysrör. Här har man ett stort arbete framför sig att konvertera till LED samt se över sina möjligheter att styra och sektionera sin belysning. Här finns det stor potential att minska sin förbrukning på belysning med 50–90% menar Teodor Kandefelt.

 

Omställningslyftet är ett nationellt initiativ med syfte att underlätta affärsdriven klimatomställning för små och medelstora företag. Det finansieras med medel från den europeiska regionala utvecklinsgfonden.