Träffa Max! Biogasrådgivare som jobbar på uppdrag av Jordbruksverket

Publicerad: 2024-03-20

Biogasrådgivaren Max Jamieson jobbar framförallt direkt med lantbrukare men det är bra att känna till även för kommuner, biogasföretag och andra aktörer att han finns och hur han jobbar.

Med säte i södra Sverige och Skåne har Max Jamieson kontakt med både lantbruk och djur på daglig basis. Han är egenföretagaren som tidigare arbetat som Klimat- och Energirådgivare, vilket även är bra nu i hans roll då företag får både råd kring i klimat- och energifrågor, och biogasfrågor. Max är en av biogasexperterna som blivit upphandlad av Jordbruksverket och erbjuder kostnadsfri biogasrådgivning till lantbrukare.

Vad gör en biogasrådgivare egentligen? Jag arbetar mest med jord- och lantbruk både som biogasrådgivare och som Energi- och klimatrådgivare, berättar han. Rent resursmässigt finns det mycket att vinna på att ta vara på och använda substrat så som gödsel och skörderester som finns på en gård. Beroende på gårdens inriktning kan biogasen även nyttjas lokalt för el- och eller värmeproduktion men även bidra dessutom till energiförsörjningen lokalt och regionalt.

Vad ingår i biogasrådgivningen som Jordbruksverket bjuder på? De lantbrukare som har intresse av biogasproduktion kan delta i seminarier eller föreläsningar som ordnas i olika sammanhang – senast av Biogas Syd i samarbete med projektet Power Bio (länk). Då får man en bred introduktion till ämnet med möjligheter och utmaningar samt hur biologin och tekniken i en biogasprocess fungerar. Nästa steg, om de vill gå vidare är enskild rådgivning på den egna gården för att undersöka biogaspotentialen. Då tittar man på möjligheterna för just denna gård, finansieringsmöjligheter och vilka stöd som finns att söka. Max hjälper även med underlag för ansökan och offerter från leverantörer.

Jordbruksverket finansierar även nätverk för lantbrukare som inriktar sig mot biogasproduktion, för dem som vill lära sig mer och ha ett kontinuerligt utbyte och lärande. Någon lantbrukare kanske skulle vilja skala upp sin befintliga biogasanläggning? Ett annat exempel för nätverk kan vara att några lantbrukare vill undersöka om och hur de tillsammans skulle kunna satsa på biogasproduktion.

Är du intresserad av att få kontakt, går det att kontakta Max direkt (uppgifter längre ner), eller anmäl dig på länken till Jordbruksverket och biogasrådgivning. 

Vi frågade Max hur han ser på samarbetsmöjligheter? Ofta när lantbrukare vänder sig till biogasrådgivaren är idén att göra en biogassatsning själv eller med andra lantbrukare. Men det finns även andra samarbetsmöjligheter. Tex skulle kommunen kunna ha material som de vill bli av med som gräsklipp, samtidigt som lantbrukaren kanske önskar mer material till sin biogasproduktion. Det kan även finnas fördelar med storskalig produktion av biogas och då behövs biomassa från många gårdar och investeringskostnader är höga. Då kan biogasrådgivaren istället vara en brygga mellan lantbruket och större biogasföretag.

Biogasbranschen skulle kunna använda sig av biogasrådgivaren som en brygga till lantbruket.

För kommuner som vill minska sin klimatpåverkan är lantbruket en viktig möjliggörare. Med hjälp av biogasrådgivaren skulle kommunen kunna ta en aktiv roll och facilitera utbyte kring information om biogasintresserade lantbrukare som vill satsa på biogasproduktion, och företag som vill bli av med material eller som vill köpa och använda biogas. Och såklart även kontakt mellan lantbrukare och större biogasföretag som är intresserade att etablera en större anläggning. Vetskap om att biogasrådgivaren finns som en lokal resurs är relevant även för näringslivsstrateger – eller koordinatorerna som kommer i kontakt med många företag.

Max fortsätter med att prata om möjligheten för flera lantbruk att samverka med varandra, och tex med livsmedelsindustrin. Speciellt stora anläggningar gynnas av samarbete, tex vid produktion av flytande biogas. Möjligheterna med den här typen av samarbete kan underlätta för de inblandade aktörerna att sprida risker mellan olika aktörer.

Nätverken som kan skapas med stöd av Jordbruksverket är öppna för både lantbruk, och andra intresserade av biogas. Ett företag skulle tex kunna vara starkt beroende av biogas, och till exempel med andra aktörer kunna diskutera förutsättningar för en ny etablering, användning av biogasen, och tex vilken typ av anläggning som i så fall skulle kunna passa bäst för just deras behov. När man gör biogas blir det också 40% koldioxid. Finns det även avsättning för denna koldioxid att använda i olika processer eller produkter, så uppkommer ytterligare utvecklings- och affärsmöjligheter.

Vill ni komma i kontakt med Max så nås han på telefon 0722-01 71 55  och mejl till max_jamieson@hotmail.com.