Studiebesök gav upphov till strålande idé
Ibland får Energikontor Sydosts arbete lite oväntade positiva effekter. Ett studiebesök kring bioenergi i Tyskland ledde till solcellsinitiativ i Uppvidinge kommun.
För en tid sedan meddelade Jan och Erlands stiftelse, ägarna till företaget Amokabel, till Smålandsposten 170823 att de har valt att börja hjälpa utvalda idrottsföreningar i Uppvidinge kommun, genom att installera solceller på deras lokaler. Läs mer om företagets miljösatsningar på Amokabels hemsida.
Vad som dock inte har varit lika känt är att idén till det hela uppstod under ett studiebesök arrangerat av Energikontor Sydost förra året. Kommunstyrelsens ordförande och stiftelesemedlem Åke Carlson berättar:
- Under en resa till Tyskland, föranledd av EU-projekt med bioenergi som vårt tema i Sverige, besökte vi landsbygdskommunen Wildpolsried i Bayern. Kommunen, med sina 2500 invånare har höga klimatambitioner. De bygger sina hus i trä, även parkeringshus och sporthall. Kommunen ger inga driftbidrag till föreningarna som själva får sköta sina hus och anläggningar. Däremot bjöd kommunen på solceller till föreningarna.
Den iden tog vi med oss hem och tack vare Jan och Erlands stiftelse i Alstermo får nu nio föreningar i Uppvidinge solceller. Detta ger föreningarna i genomsnitt 7000 kr mer över till verksamhet per år i trettio år! Resan i Bayern, arrangerad av Göran Gustavsson, Energikontor Sydost, gav som väntat många intryck om skog och bioenergi. Det var mera överraskande att vi fick ideer om solceller och musikskola.
"Wenn einer eine Reise tut, dann kann er was erzählen" (Om man gör en resa så har man något att berätta.)
Studieresa till Bayern september 2016 med politiker från Uppvidinge kommun. Foton: Oskar Jonsson.
Det är roligt att se att det vi gör på Energikontor Sydost skapar nytta för våra medlemmar!
Studiebesöket gjordes inom ramen för EU-projektet SIMWOOD - forskningsresultat omvandlade till praktiska lösningar för effektivare uttag av energi från skogen.
Project cofunded by the European Union
Seventh Framework Programme FP7 under
grant agreement n° 613762