Strålande uppslutning på solenergiutbildning
60 fastighetsägare, arkitekter och planerare deltog på utbildning om solenergi i byggnader i Sölvesborg.
Om vi tog tillvara på solenergin som strålar in mot Blekinges byggnadstak skulle det kunna täcka över hälften av länets totala elanvändning. För att stärka solenergibranschen och öka antalet energismarta byggnader i Blekinge, bjöd Energikontoret, Länstyrelsen i Blekinge län och Sölvesborgs kommun in till en utbildning om tekniska möjligheter med solenergi och varför det är lönsamt att satsa på sol. 10 oktober samlades över 60 personer i Furulundsskolans aula i Sölvesborg för att delta i arrangemanget.
Michiel van Noord, konsult inom solenergi på Esam, var dagens huvudföreläsare under dagen. Michiel höll i tre pass under dagen som var inriktade på potential för solenergi, solenergi i byggnader – planering och teknik och ett pass om lönsamhet. Han tog upp exempel på ny teknik som används i Europa, bland annat mer integrerade solceller i tak, fasader och i glaspartier. Deltagarna fick sedan diskutera vilka vinster de ser med solenergi i sina fastigheter utöver elproduktionen.
Markus Svensson från Nyedal solenergi visade exempel på företagets olika typer av solcellsinstallationer samt tekniker för solavskärmning. Han presenterade även deras utvecklade takpanna med integrerade solceller och informerade om hur lönsamheten ser ut för vanliga solceller respektive solpannor i samband med takbyten.
Björn von Palffy från Holje el avslutade dagen med att berätta ur ett installatörsperspektiv hur det går till i praktiken från idé till färdig solcellsanläggning.
Lyssna på P4 Blekinges radioinslag från dagen. (Start 2.38.50 - 2.42.24 och 2.45.24 - 2.51.06. )
Se artikel i Sydöstran 171009.
Se samtliga presentationer från dagen här.
Utbildningen arrangerades inom ramen för projekten Sol i Fys, Sol i Syd och Enerselves.
För mer information om våra solsatsningar, kontakta Katrine Svensson, Annica Lindh eller Stefan Olsson.