Stort söktryck på utbildning i energi- och klimatplanering
19 september startar Energikontor Syd upp sin utbildning i Energi- och klimatplanering för kommuner och regioner. Utbildningens syfte är att höja kunskapen i offentlig sektor för att bättre kunna möta utmaningarna som följer av samhällets elektrifiering och klimatomställningen. Söktrycket har varit så stort att en andra utbildningsomgång redan planeras.
I dagens värld präglad av energikris och klimatomställning är behovet av effektiva lösningar inom energiomställningen avgörande. Genom energiplanering kan vi stärka det lokala näringslivet, öka försörjningstryggheten och samtidigt minska vår klimatpåverkan. Energikontor Syd har de senaste åren sett ett ökat intresse för energi- och klimatplaneringen från såväl EU som statliga myndigheter samt från kommuner och regioner, vilket skapar ett behov av kompetensutveckling inom offentlig sektor.
- Vi har märkt att behovet att komplettera sin kompetens med strategisk kunskap kring energi- och klimatplanering varit efterfrågat på såväl kommunal som regional nivå eftersom frågorna har fått ökat fokus de senaste åren som följd av effekt- och kapacitetsbrist i elnäten, kraftig stigande energipriser och en ökad trend av elektrifiering, säger Gustaf Wiklund, projektledare på Energikontor Syd.
Får lära sig energi-och klimatplanering i praktiken
Utbildningen ska ge deltagarna en ökad förståelse för kommunal och regional energiplanering, från att förstå nationella som globala perspektiv, till att praktiskt kunna utveckla, implementera och följa upp energiplaner i kommunal verksamhet. Utbildningen riktar sig främst till miljö- och hållbarhetsstrateger som har ansvaret för energiplaneringen i kommunen. Ett stort intresse finns även bland översiktplanerare och beredskapsansvariga på kommunerna.
- Denna utbildning är en viktig pusselbit i Sveriges klimatomställning. Genom att stärka kommuners och regioners kompetens inom energi- och klimatplanering skapar vi förutsättningar för lokala lösningar som bidrar till både minskad klimatpåverkan och ökad energisäkerhet. På Energikontor Syd är vi stolta över att kunna erbjuda en kostnadsfri möjlighet till fördjupad kunskap och praktiska verktyg för de som arbetar med dessa frågor på kommunal och regional nivå, säger Christel Liljegren, vd för Energikontor Syd
Intresset för utbildningen har varit så stort att alla sökande inte har fått plats. En ytterligare utbildningsomgång planeras därför till 2025.
Kort fakta om utbildningen:
Utbildningen pågår 19 september - 28 november och omfattar totalt 40 timmar, varav 24 timmar sker online och 16 timmar (två heldagar) sker på plats i Lund. Utbildningens innehåll utgår bland annat från Lagen om kommunal energiplanering (1977:439) och Energimyndighetens vägledning för kommunal energiplanering. Efter avslutad utbildning erhålles ett diplom. Läs mer om utbildningen.
För frågor, kontakta:
Gustaf Wiklund, projektledare
Energikontor Syd
Tel: +46-(0)70-306 44 92
gustaf.wiklund@energikontorsyd.se
Utbildningen Energi- och klimatplanering för kommuner och regioner ges kostnadsfritt av Energikontor Syd inom ramen för Plan4CET – ett projekt med fokus på strategiskt stöd kring energiplanering för kommuner i Skåne län, finansierat av Life Clean Energy Transition (LIFE CET) med medfinansiering från Region Skåne.
Utbildningen arrangeras även i samverkan med:
-
LIFE-projektet RECET, med fokus på strategiskt stöd kring energiplanering för kommuner i Blekinge län
-
LIFE-projektet Own Your Secap, med fokus på strategiskt stöd kring energiplanering för kommuner i Kalmar och Kronobergs län
-
SEKK - Smarta elsystem i Kalmar och Kronobergs län - som ska främja energiplanering, smarta elsystem och elektrifiering för att skapa ett mer hållbart och flexibelt energisystem, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Kronoberg och Region Kalmar län, Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län, samt Energimyndigheten