Nu har vi satt fler timers på drickakylar i några butiker i regionen

Publicerad: 2016-09-28

Under september månad har Energikontor Sydost genomfört besök i flera butiker i Högsby och Hultsfred. Totalt har 22 drickakylar försetts med timers som stänger av dricka-kylarna nattetid. Med den enkla åtgärden har över 10 000 kWh/år elenergi sparats in i sex butiker, potentialen är betydligt större om alla butiker med drickakylar skulle göra samma sak. 

 

Idag lagras och kyls dryck i öppna och stängda drickakylar. Dessa kylar går i regel dygnet runt och kyler läsk, öl, vatten etc. Ofta är de en del i ett specifikt säljkoncept, det vill säga att man får en kyl gratis då man tillhandahåller en viss dryck. En studie har genomförts där kylar stängts av nattetid med timers samtidigt som innertemperaturen mätts. Då kylarna stängdes av på natten steg temperaturen med cirka 7 grader. Eftersom de håller en mycket låg temperatur under dagen så var dryckerna fortfarande kylskåpskalla på morgonen.

 

”Många gånger har man inte koll på vilka temperaturer eller driftstider man har i sina drickakylar. Man kan stänga av kylarna nattetid utan att produkterna i kylarna påverkas”, säger Lena Eckerberg projektledare på Energikontor Sydost.

”Butiksägarna skulle aldrig låga en kran stå och strila, men det här tänker man inte på i de flesta fall – undantag finns!”

 

                                                                                                                                                                                                                                              Tommy Karlsson på Frendo i Högsby sätter dit en timer.

 

Med den låga investeringskostnaden av timers och den möjliga besparingen på uppemot 1600 kWh för större kylar utan dörrar blir återbetalningstiden på insatsen väldigt kort. Som en extra bonus minskar även värmeutsläppen från plugin-kylar under natten och behovet av kylning av lokalerna minskar.

 

 

 

Läs mer om Insatsprojekt - Drickakylar.

 

För mer information, kontakta

 

Lena Eckerberg

Tel: 0734-40 82 75

lena.eckerberg@energikontorsydost.se 

 

Roger Gunnarsson

Tel: 070-620 83 05

roger.gunnarsson@energikontorsydost.se

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet