Nationellt insatsprojekt om drickakylar
25 kommuner över hela Sverige deltar i Energimyndighetens satsning riktad till företag som har drickakylar. Potentialen att minska energianvändningen och spara pengar är stor genom enkla åtgärder som exempelvis att sätta en timer på drickakylen. 1 juni kl. 9.30 träffas alla projektdeltagarna för en kick-off i Swecos lokaler i Stockholm.
Idag lagras och kyls dryck i öppna och stängda drickakylar. Dessa kylar går i regel dygnet runt och kyler läsk, öl, vatten etc. Ofta är de en del i ett specifikt säljkoncept, det vill säga att man får en kyl gratis då man tillhandahåller en viss dryck. En studie har genomförts där kylar stängts av nattetid med timers samtidigt som innertemperaturen mätts. Då kylarna stängdes av på natten steg temperaturen med cirka 7 grader. Eftersom de håller en mycket låg temperatur under dagen så var dryckerna fortfarande kylskåpskalla på morgonen.
”Många gånger har man inte koll på vilka temperaturer eller driftstider man har i sina drickakylar. Man kan stänga av kylarna nattetid utan att produkterna i kylarna påverkas”, säger Roger Gunnarsson, nationell samordnare för projektet.
Studien visade också en besparingspotential om 1000 kWh per år vid timerstyrning av drickakylar med dörrar och på drickakylar utan dörrar, en besparingspotential om 1600 kWh per år. Med den låga investeringskostnaden och den möjliga besparingen blir återbetalningstiden på insatsen väldigt kort. Som en extra bonus minskar även värmeutsläppen från plugin-kylar under natten och behovet av kylning av lokalerna minskar.
I projektet deltar Energimyndigheten, Sweco, Energikontoren Sverige samt energi- och klimatrådgivare från Lund, Helsingborg, Karlshamn, Nybro, Kungsbacka, Halmstad, Jönköping, Trollhättan, Vårgårda, Stenungsund, Vadstena, Kinda, Malung-Sälen, Borlänge, Leksand, Katrineholm, Stockholm, Söderhamn, Jokkmokk, Skellefteå, Umeå, Östersund och Sundsvall.
Kick-offmöte den 1 juni 2016, 09.30-16.30
Swecos kontor
Gjörwellsgatan 22, Stockholm
För mer information, kontakta
Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost
Tel. 070-620 83 05, roger.gunnarsson@energikontorsydost.se