Möt vår praktikant Samuel Alatalo

Publicerad: 2023-10-25

Foto på Samuel Alatalo

 

Energiingenjörsstudenten Samuel Alatalo berättar om sin praktikperiod på
Energikontor Syd, vilka lärdomar han tar med sig och vilka energispartips som
är de enklaste att genomföra. Vi möts över en vegetarisk lunch vid Stortorget i
Kalmar som är indränkt av sol och lunchmyllrande människor.

 

Berätta om dig själv Samuel! 

Jag är född i Älmhult men uppvuxen i en mindre by utanför Höganäs. Alltså född smålänning men anser mig vara skåning. Jag är 27 år och har fler intressen än vad jag har tid. Utöver ett stort intresse för de flesta sporter såsom fotboll, Formel 1 och bordtennis är jag även historienörd. Nyligen flyttade jag till landet där jag trivs bäst bland djur och natur. Karriärmässigt började jag som snickare för att sedan vidareutbilda mig till byggproduktionsledare. Efter utbildningen fick jag upp ögonen för, framför allt, energieffektivisering men även energibranschen överlag. Då bestämde jag mig för att påbörja utbildningen till energiingenjör och jag har i skrivande stund två terminer kvar till examen. 

 

Vad visste du om Energikontor Syd innan du kom hit?  

Innan jag sökte praktikplats på Energikontoret hade jag inte hört talats om det. När jag väl sökte och läste på lite fick jag veta att Energikontoret är icke vinstdrivande samt deltar i EU-projekt. Genom mina studier har jag märkt att det tyvärr inom byggbranschen finns en skeptis och negativitet från olika aktörer till nya hållbara materialval och hållbarhetstänket. Att få arbeta för ett företag som vill arbeta och främja ett hållbart samhälle, som Energikontor Syd, var därför särskilt viktigt för mig. 

 

Vad har du fått arbeta med under din tid på Energikontor Syd? 

Jag har framför allt varit delaktig i tre av Energikontor Syds insatser. I två av dessa har jag arbetat tillsammans med Johan Milton (Gruppchef för projektledare. Arbetar med energieffektiva byggnader, solcellssystem och elförsörjning m.m.) och Tommy Lindström (Arbetar med förnybar energi och energieffektivisering. Driver Biogas Sydost) där vi hjälpt små och medelstora företag i våra regioner. Min roll innebar bland annat att besöka småföretagare runt Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. 

I den tredje insatsen har jag haft en mer utbildande roll. Här har jag assisterat Tommy och Linda Svensson (Utvecklingsledare energi och klimat. Region Örebro Län) att ta fram faktablad med tips inom energieffektivisering för både bostadsrättsföreningar och villor. Jag har också varit delaktig i att organisera utbildningar inom området resurseffektivt byggande för energi- och klimatrådgivare i Sverige. Tillsammans med Tommy skapade vi olika praktikfall där de olika rådgivarna kunde dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

 

Kan du tänka dig att jobba på ett Energikontor i framtiden, och i så fall med vad? 

Absolut! Alla kollegor har varit väldigt välkomnande och hjälpsamma. Christel Liljegren (vd för Energikontor Syd) är en bra ledare som gör att man känner sig sedd, vilket inte är vanligt förekommande i min erfarenhet.  

Jag skulle gärna vilja jobba som projektledare, kanske inom hållbara byggnader, där jag får användning av bägge mina utbildningar.  

 

Vad är det bästa med Energikontor Syd, tycker du? 

Kollegorna och framför allt den breda kompetensen, man hittar nästintill alltid någon som vet svaret på ens frågor. 

 

Vad tror du är de största hindren för att öka medvetenheten om energieffektivitet och hållbarhetsfrågor bland allmänheten? Hur kan vi övervinna dessa hinder?  

De största hindren idag skulle jag säga är otydliga direktiv från myndigheter, vilket skapar en irritation bland företagare och privatpersoner. Ett exempel på detta är dieselbilar och skatten på dessa. Först var det låg skatt vilket gjorde det var attraktivt att skaffa dieselbil, för att sedan chockhöja skatten. Jag skulle inte bli förvånad om elbilar i framtiden får högre skatt än nu, för vägskatten ska ju in på något sätt.  Man behöver ett långsiktigt perspektiv med tydliga direktiv, som man sedan håller fast vid.  

 

Vilka energirelaterade trender eller innovationer ser du som mest spännande och potentiellt inflytelserika inom de närmaste åren? 

Idén om fusionskraft är intressant och vissa forskare menar att det första fusionskraftverket kan vara på plats inom 10 år. Det är ett grönt energislag utan de riskerna som kärnkraften brottas med idag. Mycket spännande! 

 

Vilket är ditt bästa minne av din tid här på Energikontor Syd? 

När jag och Johan Milton åkte linfärja till Bolmsö inför ett företagsbesök. Det var jättefint väder och sjön var helt stilla och spegelblank. Det var första gången jag åkte linfärja. 

 

Hur ser framtiden ut för dig nu? 

Nu är jag tillbaka i skolbänken igen och ska fullfölja min utbildning till energiingenjör. I slutet av januari har vi praktik igen. Ja, så vi kanske ses igen då?  

Att veta vad man vill bli senare i livet är ingen lätt uppgift. Jag hade kunnat se mig själv som projektledare på Energikontor Syd eller på ett privat företag. Så länge jag får arbeta med det jag är bra på och har trevliga kollegor så är jag nöjd, oavsett var och i vilken roll. 


 
Bland alla kloka sätt att effektivisera energianvändning, vilken, säg bara en, åtgärd anser du vara den mest effektiva för en individ att reducera sitt energibehov? 
 
Otroligt simpel, men ändå så svår fråga. Förmodligen kortare duschar.  

 

…Och för företag?  

Som vi upptäckte i de två företagsinriktade insatserna jag arbetat med under min praktik finns det mycket att spara om man bara ser över sina rutiner. Stäng av maskiner när de inte används, släck belysning och minska luftflödet när ingen är där.  

 

Jag tackar för intervjun och tillsammans vandrar vi nu längs Södra Kanalgatan där gymnasieeleverna tränar på att paddla kanot ute i vattnet. De vinkar glatt när de ser att jag fotar Samuel vid strandkanten. Vi vinkar tillbaka och promenerar sen vidare för att ta en avslutande fika på Energikontor Syds kontor i Kalmar. 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet