Mät och styr!
Genom att följa temperaturen med små termometrar som loggar temperaturen regelbundet kan energiförbrukning minska betydligt i drickakylar som används ute i de allra flesta livsmedelsbutikerna.
Ofta råder det okunskap om hur kallt man har det i kylarna eftersom läsken egentligen inte är en kylvara och därför inte behöver följas upp av hållbarhetsskäl. Det är vanligt att det är kallare än nödvändigt i kylarna, som genom en enkel timer kan styras för att endast kyla ner dryckerna under butikens öppettider.
”När jag följer upp det här vid butiksbesöken när jag ger energiråd så har jag upptäckt så låga temperaturer som 2 grader i läskkylarna. Andra kylar kan ligga på 12-13 grader.” säger Roger Gunnarsson. ”Jag rekommenderar butikerna att styra hur kylarna så de bara är i drift under butikens öppettider. Besparingspotentialen ligger på ca 40% och det är en väldigt enkel åtgärd att genomföra ”
På Night Hawks hemsida finns beräkningsverktyg som ger en indikation på besparingspotentialen: