Markaryds kommun tog silver i Bryssel

Publicerad: 2017-06-20

I konkurrens med ett tiotal europeiska finalister i energispartävlingen Miljökloka kontor (Save@Work) slutade Markaryds kommun på andra plats med en imponerande total energibesparing på 20 %. Genom enkla förändringar i vardagsrutinerna på kontoret samt att skruva lite på inställningarna för värme och ventilation tog Markaryds kommunhus först hem hela den svenska tävlingen i konkurrens med ett 15-tal offentliga kontorsbyggnader i sydost och fick sedan representera Sverige vid prisceremonin i Bryssel.

 

”Det här känns jättebra. Det är riktigt roligt att vi kom på andra plats” säger en glad Asim Serdarevic, byggnadsförvaltare på Markaryds kommun. ”Vi sparade mer än väntat”, inflikar Hanna Stigmar, miljösamordnare. ”Först var medarbetarna lite tveksamma, men genom olika aktiviteter kom alla snart med på tåget.”

 

EU-kommissionens Vincent Berutto delar ut diplom till Markaryds kommun, fr v Asim Serdarevic, Hanna Stigmar, Kristian Blåsol och Eleanor Olofsson.

 

I ett års tid har 178 offentliga kontorsbyggnader i Europa deltagit i en energispartävling där man genom framförallt beteendeförändringar arbetat för att minska sin energiförbrukning jämfört med tidigare år. Under den högtidliga prisutdelningen på Sveriges ständiga representation i Bryssel tilldelades Markaryds kommun andra pris, tätt efter vinnaren Zemst, Belgien. Vincent Berutto från EU-kommissionen delade ut diplom till de tre som sparat mest energi under kampanjen.

 

”Projektet Miljökloka kontor är intressant för att det visar att det går att energieffektivisera med enkla medel som inte kostar så mycket.” säger Truls Borgström, energiråd på Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen, i sitt välkomsttal.

 

En nyckelfaktor för framgången för Markaryds kommun var att den högsta ledningen aktivt stöttade insatserna. Energiteamet entusiasmerade sina kollegor och höll ångan uppe under hela året som tävlingen pågick, bland annat på de månatliga frukostmötena på kontoret. Alla på kontoret deltog med liv och lust.

 

Elförbrukningen minskade med 17 % bara genom att medarbetarna stängde av sina datorer helt när de inte användes och att alla hjälptes åt att släcka i tomma rum. Efter en mätning av lumen togs onödiga lampor bort och rörelsesensorer för belysning installerades i Markaryds kommunhus. Genom att optimera uppvärmningen samt att täta vid fönster och dörrar drog de ner värmeförbrukningen med hela 23 %.

 

Nästa steg för Markaryds kommun är en större energiupprustning, och med resultaten från Miljökloka kontor i ryggen är Asim och kompani väldigt taggade på att fortsätta arbetet.

”Vi kommer fortsätta att hålla träffar och prata om energieffektivisering, men också byta ut fönster och sätta upp solceller” säger Asim och Hanna på Markaryds kommun. 

 

”Bara att börja mäta energidata och uppmuntra energismart beteende, ger oftast en direkt besparing på 10 %” säger Lena Eckerberg, Energikontor Sydost. Av de 178 byggnaderna runt om i Europa som deltog i tävlingen Miljökloka kontor, sparade 73 % av dem energi, en sammanlagd energibesparing på 10 %.

 

För mer information, kontakta

Lena Eckerberg                                                                    

Tel: 0734-40 82 75

 

 

   
Projektet är finansierat av EU genom Horisont 2020-programmet, avtalsnummer 649660.

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet