Lena Eckerberg 25 år på energikontoret

Publicerad: 2024-09-25

I år firar Lena Eckerberg 25 år som anställd på Energikontor Syd. Under dessa år har hon varit en central del i verksamhetens utveckling, där hon har arbetat med omställning inom energi och miljö, alltid med en ny utmaning runt hörnet.

–    Lena har varit en ovärderlig tillgång för Energikontor Syd under sina 25 år hos oss. Hennes djupa kunskap och engagemang har skapat ringar på vattnet och bidragit till stora framsteg inom energiomställningen – både för aktörer i södra Sverige och i flera europeiska länder. Genom sitt arbete har hon inte bara sett hur energilandskapet förändrats, utan också varit en central drivkraft bakom många av de framsteg vi ser idag. Lena är en riktig klippa för vårt företag och en inspirationskälla för alla oss som jobbar med att stötta omställningen, säger Christel Liljegren, vd på Energikontor Syd. 

Lena började sin resa på energikontoret direkt efter att ha avslutat sin utbildning med en kandidatexamen i ingenjörsvetenskap med inriktning på energi och miljö. Ursprungligen kommer hon från Gävletrakten, men det var i Oskarshamn som hon och hennes man hittade sin gemensamma bas. Paret sökte jobb i södra Sverige, och när Energikontor Sydost bildades, blev Lena en av de första att anställas.

–    Oskarshamn är en vacker plats att leva på. Vi har fantastiska vänner och det har blivit vårt hem. Det var en perfekt kombination av privatlivet och arbetet som fick oss att stanna kvar, säger Lena när hon reflekterar över sin tid på energikontoret.

Under åren har verksamheten växt och genomgått flera förändringar. En av de största förändringarna kom 2023, då Energikontor Sydost gick samman med Energikontoret Skåne och bildade Energikontor Syd. Lena har varit med genom hela denna resa och har spelat en viktig roll i att forma verksamheten till vad den är idag.

Att arbeta i en projektbaserad organisation har varit en stor del av varför Lena har trivts så bra under dessa 25 år. 
–    Det som gör att man aldrig tröttnar är att projekten alltid är nya och fräscha. När man börjar på ett projekt är det alltid en utmaning hur det ska lösas. Men sedan faller allt på plats och när projektet är färdigt är man lite mätt på det. Men då kommer nästa projekt – och en ny utmaning. Det har hållit nyfikenheten i gång och gjort att jag aldrig har känt mig uttråkad, förklarar Lena.

Regional utveckling

Ett av de första initiativen som energikontoret tog var att organisera de kommunala energi- och klimatrådgivarna i ett gemensamt nätverk, i syfte att stödja den regionalt och stärka rådgivningen ute i de småländska kommunerna. 

– Det här var ett mycket bra sätt för mig att lära känna de olika kommunerna och tillsammans med rådgivarna utbyta erfarenheter som stärkte oss i arbetet, säger Lena, eftersom online-möten i princip inte var tillämpligt så var detta också ett handfast sätt att lära sig geografin när jag åkte mellan möten ute i kommunerna. Då var det bra att ha en papperskarta tillhands för att hitta rätt.

Ett annat tidigt initiativ var att ta fram en regional energibalans för Kronoberg och Kalmar län. 

– Det krävde en hel del sökande på både lokal och regional nivå eftersom energistatistiken inte var så uppbyggd som den är idag på SCB. Tack vår lokala förankring kunde energistatistiken förbättras eftersom vi hittade en hel del fel där siffror var förväxlade mellan kommuner. Detta arbete, som vi fortsatt med under alla år har bidragit till att statistiken har betydligt bättre kvalitet idag än vad den hade då vi började detta arbete, berättar Lena.

Från lokala insatser till europeiska samarbeten

Energikontor Syds är ett regionalt kompetenscentrum vars verksamhet handlar om att stötta offentlig sektor och näringslivet i omställningsarbetet. Detta sker genom projekt och uppdrag inom energieffektivisering och omställning till fossilfri energi, finansierade av nationella myndigheter eller olika typer av EU-program. Genom åren av samarbete med andra energikontor runt om i Europa har Lena blivit expert på att bygga samarbeten, utveckla projekt och kunnat utbyta erfarenheter i sitt stora nätverk.

“For Lena, climate protection and the energy transition are not just part of her work, they are an important basis for all her actions and commitment. It is inspiring to work with her.“
Thekla Heinel 
Head of Department, B.&S.U. Berlin

Lena jobbar fortsatt som projektledare i olika nationella och internationella projekt, men har också rollen som utvecklingschef för hela projektverksamheten på Energikontor Syd. Ett som ligger Lena särskilt varmt om hjärtat är EU-projektet Night Hawks, som hon själv initierade och koordinerade.

Night Hawks byggde vidare på erfarenheterna från det regionala arbetet som startades redan 1999, där energikontoret i samverkan med Linköpings Universitet genomförde Industriprojekt Oskarshamn. Där analyserades elva större industrier i Oskarshamn inom effektivisering och konverteringspotential. Även erfarenheterna från de över 600 företagsbesök i Småland och på Öland som Lena och hennes kollegor genomförde under de första åtta åren på energikontoret var viktigt grund för utformningen av projektet.

–    Det handlade om energieffektivitet, och vi introducerade en metod där vi besökte industrier och verksamheter efter stängningsdags för att göra en energikontroll när allt skulle vara avstängt, förklarar hon. Under dessa så kallade nattvandringar upptäcktes onödig energiförbrukning, som luftläckage och maskiner som fortsatte dra energi trots att ingen använde dem. Genom att visa företag den onödiga energianvändningen kunde vi få till verkliga förändringar, säger Lena stolt.

Energikontorets framtida roll

Efter 25 år på Energikontor Syd är Lena Eckerberg långt ifrån färdig med sitt arbete. Hon ser regionala energikontor som en viktig aktör när det gäller att stötta lokala och regionala myndigheter i deras klimatarbete. 

–    Vi har en roll att spela i att implementera och stödja de åtgärder som krävs ur ett klimatperspektiv. Vårt arbete handlar inte bara om tekniska lösningar utan också om att förändra hur vi tänker kring energi och hållbarhet. Det är viktigt att kunna förmedla budskapen och att inte låta folk tro att jobbet är klart bara för att vi har gjort vissa framsteg, förklarar hon.

För att verkligen göra skillnad menar hon att det handlar om att kombinera teknisk kunskap med projektledning och kommunikationsförmåga. Med ett kvartssekel av erfarenhet och många framgångsrika insatser i ryggen, ser Lena fram emot vad framtiden på Energikontor Syd har att erbjuda. 

–    Det är spännande att se hur energifrågorna ständigt förändras och utvecklas. Jag ser fram emot att fortsätta bidra och möta de nya utmaningar som kommer, avslutar hon.


Lenas 25-årsjubileum uppmärksammas också på ManagEnergy, som är EU-kommissionens stödorganisation för energikontor, samt på europaorganisationens för energikontor, FEDARENE hemsida.

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet