Höga elpriser engagerar företag
Energikontor Syd erbjuder små och medelstora företag i Kronoberg, Blekinge, Skåne och Kalmar län kostnadsfri och skräddarsydd rådgivning för att sänka sina energikostnader. Bland annat kan företag gå med i ett företagsnätverk för energieffektivisering och därigenom få kontakt med branschkollegor med liknande energiutmaningar och ta del av ny kunskap genom föreläsningar. 2 februari samlades tolv företag från besöksnäringen i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län, för nätverksträff på Hotell Munken i Mönsterås.
På nätverksträffen berättade Tommy Lindström och André Benaim från Energikontor Syd om hur företagen kan använda sig av Energitrappan som ett verktyg i sitt arbete, samt tog upp flera goda exempel på åtgärder för att minska energianvändning och effektivisera, eller för att investera i förnybara energi, som tex solceller. All information och ny kunskap togs emot med stort intresse av de engagerade deltagarna, som redan nu ser fram mot nästa träff där frågor om energimätning och goda branschexempel ska diskuteras. Mellan nätverksträffarna ska företagen jobba med energifrågorna i sin verksamhet.
”Vi har många energirelaterade saker på gång i vår verksamhet. Allt från byte av belysning till installation av solceller. Det är intressant och lärorikt att få nya kunskaper och dela erfarenheter med andra i liknande branscher” säger Lotta Dahlgren från MyCamping – Camping och stugby i Olofström, en av nätverkets deltagare.
En annan deltagare, Henrik Svensson, ägare till Hotell Munken i Mönsterås, uppger att han vill få koll på de stora energibovarna, vad som drar mycket energi och hur det kan åtgärdas, hur man tar tag i arbetet på smartaste sätt och vad som ska göras först för att komma till skott.
Att ingå i nätverk har visat sig vara ett framgångskoncept. Från tidigare satsningar som Energikontor Syd bedrivit, har företag som jobbat i nätverk nått 50% mer energieffektivisering i sitt energiarbete än företag som arbetar självständigt.
Energikontor Syd kommer fram till augusti 2023 att driva fyra till fem nätverk. På nätverksträffarna får deltagande företag inte bara möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter, utan också få skräddarsydda råd om hur de kan påbörja och/eller fortsätta sitt energiarbete, samt möjlighet att boka in individuellt platsbesök för energirådgivning. Läs mer.
Vill du veta mer om våra företagsnätverk, kontakta:
Tommy Lindström, eller Lena Eckerberg - för nätverk i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län.
Teodor Kandefeldt - för nätverk i Skåne län.
Företagsnätverken drivs inom ramen för Omställningslyftet - en gemensam satsning från Tillväxtverket, Swedish Research Institutes (RISE), Sveriges Inkubatorer och Science Parks (SISP), Energikontoren Sverige, Industriellt Utvecklingscentrum (IUC) och Svenska Miljöinstitutet (IVL) och SuPr. Sammanlagt ska 150 miljoner användas för att hjälpa företag i klimatomställningen, projektet delfinansieras med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).