Gårdsbiogas i Eslöv
På Rårödsgården i Eslöv i mitten av Skåne, finns Ivar och Kerstin Bengtsson, stolta biogasproducenter sedan juni 2024. Tillsammans med Eslövs kommuns energi- och klimatrådgivare (EKR) och energisamordnare, besökte Biogas Syd Rårödsgården 21 november för en pratstund med Ivar, samt möjligheten att se anläggningen i drift.
På gården finns ungefär 600 nötkreatur. Det är mjölkkor och ungdjur. Till gården hör också betesmark och vall, men ingen spannmålsodling. Halm till djuren får man från granngårdarna i utbyte mot gödsel.
Biogasanläggningen, som togs i drift i somras, består av en huvudrötkammare på 950 kubikmeter där gödseln stannar i 25 - 35 dagar i 38 - 39 grader, samt en efterrötskammare (10 dagar uppehållstid). Anläggningen är dimensionerad till att röta gårdens 14 000 kubikmeter flytgödsel. I framtiden, ifall djurantalet skulle minskas i samband med generationsskifte, kan en del flytgödsel ersättas med andra substrat, men idag tar man inte in något material utifrån. Metangasen leds via rör till en container där den först renas och sedan leds vidare till nästa container där en/två gasmotorer producerar el.
Anläggningen har byggts av biogasföretaget Norups Gård, en väl etablerad entreprenör som byggt ett flertal gårdsbiogasanläggningar, bland annat i Skåne. Den installerade effekten på anläggningen är 1 500 KWh el per dag. Det ska räcka till att försörja gården, samt hushållet och även en del överskottsel som kan säljas. Ivar berättar att han fortfarande håller på att optimera driftinställningarna för att få upp metanproduktionen och minska elförbrukningen i själva processen. Det är en lärandeprocess, men redan nu ger biogaselen en stor kostnadsbesparing till verksamheten. Det är även förberett för att kunna nyttja spillvärmen från gasmotorerna för att värma boningshuset.
Genom rötningsprocessen i biogasanläggningen förädlas även gårdens gödsel till biogödsel som har en högre kväveeffektivitet. Ivar utgår från att han genom biogödseln kommer att kunna halvera åtgången av mineralgödsel. Det blir ytterligare en förbättring av gården miljöprestanda och en minskning av utgifter. Biogödseln har även ett högre värde i (bytes)handeln med granngårdarna.
På frågan vad som motiverat Ivar och Kerstin att satsa på biogas berättar Ivar att tankarna funnits där länge. Man har följt de första gårdarna som investerade. Riktig fart blev det när Klimatklivet öppnade upp även för gårdsanläggningar. Med hjälp av Sara Nilsson, biogasrådgivare på Hushållningssällskapet Halland, lämnade de in en ansökan och fick investeringsstöd beviljat. Klimatklivet stod för hela 65% av investeringskostnaden.
Ivar är nöjd med beslutet att satsa på biogas. Det känns bra att producera egen el och högvärdig biogödsel och såklart att göra en insats för klimatet, samt miljön. Gården är förresten inte bara biogasproducent utan även solelsproducent med en anläggning på 50 kW.
Eslövs kommun är också nöjd och tilldelade gården 2024 års miljöpris för biogassatsningen. Priset delas varje år gemensamt ut av Eslövs kommun, Skånska Dagbladet och Kraftringen för att uppmärksamma privatpersoner, företag, organisationer och föreningar som genom sina initiativ bidrar till kommunens mål och begränsad klimatpåverkan.
Priset ska även synliggöra insatser som kan inspirera fler och ge ringar på vattnet. Att komma ut till verksamheten nu när anläggningen varit i gång ett tag är roligt och inspirerade, säger Lisa, Miljösamordnare och EKR i kommunen.
Tips: Ta vara på möjligheten och tipsa gårdar i era nätverk om möjligheten till kostnadsfri biogasrådgivning för lantbrukare, finansierad av Jordbruksverket, länk.