Cyklade två varv runt jorden

Publicerad: 2023-06-19

Sex företag i Lund cyklade två varv runt jorden - minskade CO2-utsläppen med 11 ton. Företagen har tävlat i en sexveckors cykelutmaning arrangerad av projektet Hållbara företagsresor 2.0. ”Att cykla till jobbet ger fördelar på flera områden, både för miljön, ekonomin och hälsan”, säger Annica Owesson från Energikontor Syd.

Under perioden 18 april till 21 maj cyklade deltagarna så mycket som möjligt och registrerade sina sträckor i appen Växla upp 2. För att säkerställa rättvisa delades antalet cyklade kilometer per deltagare, vilket möjliggjorde att lag med olika storlek kunde tävla på lika villkor.

Sigma Connectivity i Lund tog hem segern genom att i genomsnitt cykla 300 kilometer per deltagare. Förutom äran och ett diplom belönades de med ett konstverk i form av en cykel och en tårtfest för att fira vinsten. 

Foto: Några av deltagarna från Sigma Connectivity.

Kathi Girgensohn, Excecutive Assistant på Sigma Connectivity (ses i bild till höger), berättar att laget peppade varandra och följde tävlingens framsteg i företagets interna kommunikationskanaler, samt att tävlingen engagerade både nya och erfarna cyklister. Även deltagare med långt till jobbet valde att cykla till sina tågstationer. Motiven för att delta var varierande, från att inspirera andra till att cykla till att helt enkelt bli ännu mer aktiva cyklister. Oavsett tävlingens slut fortsätter de att cykla regelbundet. 

Projektet Hållbara företagsresor 2.0 syftar till att minska miljöpåverkan från både tjänste- och pendlingsresor. Sigma Connectivitys positiva erfarenheter visar att arbetsgivare kan spela en viktig roll i att främja hållbara resalternativ, som att undvika onödiga tjänsteresor och erbjuda tjänstecyklar och personalcyklar. 

Tävlingen pågick från 18 april till 21 maj med sex deltagande lag och totalt 327 tävlande. Tillsammans cyklade de 75 000 km, vilket motsvarar nästan två varv runt jorden. Genom att välja cykel minskade de utsläppen av koldioxid med över 11 ton jämfört med om de hade valt bil. 

Hållbara företagsresor 2.0 stödjer och coachar företag i Helsingborgs stad och Lunds kommun för att främja hållbara resvanor, öka digitala möten och minska koldioxidutsläppen. 

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Energikontor Syd, Lunds kommun, Helsingborgs stad och Lunds universitet och finansieras av Energimyndigheten. Totalt deltar 12 företag och 5 följeföretag i Lund och Helsingborg.

För mer information om projektet, kontakta:
Annica Owesson 
070-306 17 21, annica.owesson@energikontorsyd.se

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet