Flera kommuner i Blekinge får stöd i sin satsning på energiplanering
Karlshamns kommun har signerat ett samarbetsavtal och blev därmed den tredje kommunen i Blekinge att ta stöd av Energikontor Syd för att ta fram eller förnya sin energiplan. Karlshamns kommun, Karlskrona kommun och Sölvesborgs kommun arbetar alla med att ta fram en plan för framtidens energiplaneringsarbete.
För att en kommun ska klara framtidens energiförsörjning krävs planering av var energiintensiva verksamheter, energiinfrastruktur och elproduktion ska placeras. Det är också viktigt att minska vår energiförsörjnings sårbarhet gentemot omvärlden.
– Energiplanering är en viktig process som spänner över allt ifrån översiktsplanering till åtgärdsprogram i enskilda verksamheter. Kommunens ansvar för att säkra tillgång till fossilfri el har varit bortglömd, men elektrifieringen av samhället lyfter det åter högt upp på agendan, säger Robert Hedman, energistrateg på Region Blekinge.
Lagen om kommunal energiplanering har funnits sedan 1977 och enligt den ska en kommun ha en aktuell plan som beskriver bland annat tillförsel, distribution och användning av energi. Energi är idag mer aktuellt än någonsin och inte minst elförsörjning eftersom man spår en stor ökning i elbehov framöver när allt mer i samhället elektrifieras. Alltifrån bilar och bussar till digitalisering och industrier.
Ägarstöd
Karlskrona kommun är, liksom 54 kommuner och de regionerna Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoberg, medlemmar i Energikontor Syd.
– För oss i Karlskrona kommun är det otroligt värdefullt att få stöd från Energikontor Syd i vår energiplanering. Energikontoret har sakkunskap och kontakter som vi behöver i arbetet, sen är det lärorikt för oss som kommun att ha nära samarbete med vårt regionala kompetenscentrum, säger hållbarhetsstrateg Linda Nilsson på Karlskrona kommun.
Flera myndigheter har senaste tiden fått olika uppdrag kopplat till energiplanering. Länsstyrelsen, Boverket, Energimarknadsinspektionen och inte minst Energimyndigheten som i juni i år publicerade en alldeles ny vägledning för kommunal energiplanering. Genom energiplanering kan kommunen stärka det lokala näringslivet, öka försörjningstryggheten och minska sin klimatpåverkan, men alla kommuner är unika och har olika lokala behov och förutsättningar. Därför stöttar Energikontor Syd just nu tre av Blekinges fem kommuner i arbetet.
– Vi hjälper kommunerna att starta upp arbetet med energiplanering och förbereda sig på att arbeta med det kontinuerligt. Kommunerna skriver själva sin plan, men vi försöker finnas vid deras sida och stöttar med planering, kunskap, samordning, statistik, erfarenheter m.m, berättar Anna Månsson, projektledare på Energikontor Syd.
Samverkan i länet
I Blekinge har flera aktörer samlat sig runt energiplaneringsfrågan för att kunna ge kommunerna stöd i arbetet med att ta fram nya energiplaner. Tillsammans vill vi på Energikontor Syd, Länsstyrelsen Blekinge och Region Blekinge förmedla till Blekinges aktörer att vi finns här som stöd för dem.
– Kommunerna ska känna sig säkra på att de får rätt stöd oavsett vilken aktör de kontaktar, säger Ulf Hansson, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Blekinge.
Flera initiativ kommer med start under hösten 2024 stötta aktörer i Blekinge på olika sätt. Energicoaching för små och medelstora företag, stöd i dialoger kring utveckling av elnätet och studiebesök är något som Energikontor Syd kommer att erbjuda tack vare finansiellt stöd från EU:s program LIFE, Interreg och Region Blekinge.