Energiutbildning på Coop i Karlshamn

Publicerad: 2015-01-12

 

Energisparutbildning för personalen för ett ännu grönare COOP i Karlshamn

Genom att göra energivandringar i butiker och inom handel strävar Energikontor Sydost efter att minska energianvändningen inom handel. Nu internutbildas personalen med.

 

Genom att göra energivandringar i butiker och inom handel strävar Energikontor Sydost efter att minska energianvändningen inom handel. En metod som används är så kallad nattvandring. Det innebär att man går igenom handelslokalerna för att hitta energislöseri, dvs lampor som står på i onödan, pluginkylskåp som kyler sådant som inte behöver kylas nattetid eller ventilation som går för fullt trots att ingen är inne i lokalerna. I december besöktes COOP Forum Karlshamn och COOP Konsum Asarum av energiexperten Roger Gunnarsson som hjälpte butikschefen Conny Berg och hans kollegor att hitta möjliga sätt att minska energianvändningen.

 

”Det är vanligt att dagens medelbutik kan minska sin energianvändning med en tredjedel. Personalen är i ständig kontakt med den utrustning som drar mycket energi, därför måste alla i butiken hjälpas åt – oavsett vilken roll man har i butiken. Det är därför vi kompletterar energivandringen och energiråden med en internutbildning för personalen” säger Roger Gunnarsson, projektledare på Energikontor Sydost.

 

Energiutbildningen ger en översikt av var de vanligaste energitjuvarna finns och hur man kan komma tillrätta med dem. Fokus ligger på åtgärder som inte kostar så mycket, men ändå ger en minskad energianvändning. Ett exempel är att styra drickakylar, sk plugin-kylar så de inte går mer än nödvändigt, beteendeförändringar avseende belysning  och vikten att hålla kompressorer vid kyldiskar rena. Men även förändringar som dörrar eller nattgardiner vid kyldiskar och frysar, och bättre styrning av ventilation och belysning.

 

”COOP Forum Carlshamn har verkligen profilerat sig som en miljövänlig butik, och vi är imponerade över satsningen av solceller på taket. Det här är ett bra exempel på hur butiker kan jobba för en minskad miljöpåverkan” fortsätter Roger Gunnarsson.

 

Internutbildningen hålls på COOP Forum Karlshamn den 14 januari mellan 09.00-11.00.

 

För mer information kontakta:
Roger Gunnarsson, projektledare 070-620 83 05 eller Lena Eckerberg 0734-408275

 

    

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet