Dokumentation demonstrationsdag gräs från urbana ytor

Publicerad: 2024-09-17

Många kommuner klipper gräs på sina kommunala ytor, både kort gräs men även långt gräs som fått växa upp för att öka den biologiska mångfalden, skapa vackra ytor, avrinningsområden för nederbörd mm.

Gräsklippet, eller höet behöver föras bort för att förhindra näringsläckage och för att främja biologisk mångfald. Men vad ska då göras med gräset och hur får man till en fungerande logistik att skörda, samla in och föra bort gräset till exempelvis en biogasanläggning?

Det är frågor som ställs i olika projekt som vi samlade den 10 september för att få till utbyte mellan kommuner, forskare och biogasföretag.

Dagen arrangerades av Energikontor Syd /Biogas Syd via projektet Power Bio (med stöd från INTERREG ÖKS) i samarbete med SLU och Tankesmedjan Movium.

                        

Några take-aways från förmiddagen:

Daniel Nilsson på SLU berättade om slutsatserna från ett projekt där man samlade in vägkantsgräs från Trafikverkets ytor och skickade det till biogasproduktion. Andreas Dyreborg Martin från Roskilde universitet presenterade resultaten från liknande undersökningar i Danmark. Deras medskick om faktorer som påverkar kostnadsbilden och klimatvinst:

  • Se till att det finns tillräckligt med biomassa där det ska satsas på skörd och insamling av gräset
  • Se till att det finns tillräcklig lastvolym på maskinerna som skördar eller satsa på mellanlager där man byter till fordon med större lastkapacitet för vidare transport till biogasanläggning 
  • Se till att det blir få avbrott under skörden, sträckor där det finns många brevlådor, lyktstolpar eller andra hinder lämpar sig kanske inte så bra om man vill samla in materialet – det går helt enkelt för långsamt och arbetstiden är dyr
  • Ur klimatsynvinkel är det mycket bra att samla in och tillföra gräset en biogasprocess

Malmö stad berättade om varför och hur dem jobbar med frågan kring stadsgräs – att hitta rätt system för insamling och en avnämare för gräset ä inte enkelt. Men nu har man i a f kommit så långt att det genomförs ett test tillsammans med St1.

Tohrleif Brameryd från SLU, campus Helsingborg, berättade om ett projekt som genomförts i Helsingborg där man gjort inventering på ytor, volymer och räknat på ekonomiska och miljömässiga aspekter.   

Flera kommuner som deltog på träffen berättade att även dem har svårt att hitta biogasanläggningar som vill ta emot deras gräs – här finns en del att göra för oss i nätverket, att hjälpa kommuner och biogasföretag hitta matchningar.

På eftermiddagen demonstrerades olika skördemaskiner i Alnarpsparken.

Tack alla som kom och bidrog!

Här hittar du dagens presentationer. De kommer finnas på hemsidan i några veckor för nerladdning:

SLU, Daniel Nielsson_Vägkantsgräs projekt med trafikverket 

Power Bio Malmö gräs. Helen Nilsson och Kristin Köllner, Malmö stad.

Græs som ressource - Erfaringer fra GreaterBio og PowerBio. Andreas Dyreborg Martin, Roskilde University.

Biogaspotential från urbana gräsytor Sammanfattning, Syntes och Slutsatser. Thorleif Brameryd SLU

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet