De antar utmaningen – två månader som huvudsakliga cyklister
De bor på cykelavstånd både till jobb, skola och förskola. Ändå startar Johanna Sandelin och Marcus Ohlsson varsin bil varje morgon för att pendla till och från sina jobb. -Ja det är inte klokt egentligen. Men jag tror inte vi är ensamma om att göra så, säger Johanna som tillsammans med sin familj blivit utsedda till familjetrampare.
Johanna Sandelin och Marcus Ohlsson är tillsammans med döttrarna Elsa-Maj och Madicken uttagna till familjetrampare i Växjö.
Foto: Elisabeth Anderberg
På den lilla täppan utanför familjen Sandelin/Ohlssons hem på Teleborg sitter Johanna och Marcus tillsammans med döttrarna Elsa-Maj och Madicken. Bredvid dem står cyklarna uppradade. En lådcykel med elassistans och en vanlig elcykel. Deras huvudsakliga färdmedel för drygt två månader framöver som de fått låna till denna utmaning. Familjen skickade in en intresseanmälan till att bli familjetrampare när satsningen Res grönt i gröna Kronoberg lade ut en förfrågan. Utmaningen handlar om att under dryga två månader ha cykel och kollektivtrafik som huvudsakliga färdmedel.
-Det som gjorde att vi tog ut just denna familjen var att dels så har de bra förutsättningar till att faktiskt ändra sitt resebeteende. Men också att de lever som de allra flesta gör; tar bilen överallt trots att det är korta sträckor, säger Maria Persdotter Isaksson huvudprojektledare för satsningen.
Johanna och Marcus håller med. De tar bilen överallt i vanliga fall.
-Det handlar om att få ihop all logistik med förskola åt ena hållet och skola åt det andra hållet. Men visst, sen handlar det också om lathet såklart, säger Marcus. Johanna berättar att de faktiskt hade pratat om att byta ut en av bilarna till en lådcykel. De ville resa mer miljövänligt och spara in de pengar som en extra bil kostar, men de tvekade.
-Och sedan, bara någon dag efter vi pratat om det så såg jag denna utmaning och skickade in en ansökan direkt. Det är ju bra att få testa innan, säger hon.
Nu står de här, uttagna till utmaningen, och ska förändra sitt resebeteende på två månader. De har försökt att räkna på hur mycket de kör under en sommarperiod och kommit fram till att det blir minst 300 mil. De ska nu kraftigt reducerade detta, så att endast de nödvändigaste av milen sker i bil.
-En av bilarna har vi ställt hos min mamma så att vi inte ska kunna ta den, berättar Johanna.
Sedan blir det till att cykla till sommarstugan, till och från jobbet/skola/förskola. Cykla och handla, cykla till fritidsaktiviteter och så vidare och så vidare.
Under utmaningens gång kommer de att få frågor att svara på av projektledarna för Res grönt i gröna Kronoberg, som följer familjen noggrant.
-Det handlar både om att peppa familjen och för oss att lära oss mer om vad är det som gör att en familj väljer eller inte väljer att ändra sitt resebeteende. Handlar det om nya, snabba, säkra cykelvägar eller är det något annat? säger Maria Persdotter Isaksson.
Döttrarna Elsa-Maj och Madicken står och hoppar bredvid lådcykeln, de vill cykla nu! Föräldrarna hämtar varsin cykelhjälm och sätter sig till rätta. En sommarkväll med sol och 20 grader är enkel att hantera på en cykel, menar de.
-Utmaningen kommer nog först när det är regn och åtta grader ute, säger Marcus.
Madicken och Elsa-Maj gillar det nya sättet föräldrarna skjutsar dem på.
Foto: Elisabeth Anderberg
Fakta Res grönt i gröna Kronoberg:
Projektet (Hållbar mobilitet i gröna Kronoberg) är treårigt och drivs av Region Kronoberg och Energikontor Sydost. Det finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond. Projektet arbetar med 15 arbetsplatser och 45 000 medarbetare i Kronobergs län för att minska koldioxidutsläppen från resor till, från och i jobbet. 2018/2019 samlades fakta in via en resvaneundersökning från arbetsplatserna för att se vilka behov och stöttning som behövdes för att minska utsläppen. Under 2020 kommer det att göras ytterligare en resvaneundersökning som visar på resultatet efter de olika insatserna som arbetsplatserna önskat.
Fakta Familjetrampen:
Familjetrampen genomförs av satsningen Res grönt i gröna Kronoberg tillsammans med Växjö kommun i samband med utbyggnaden av den snabbcykelled som färdigställts mellan Vikaholm och Växjö centrum. Mellan den 1/6 till 16/8 förbinder sig familjen att undvika användning av bil i mer än undantagsfall. Familjen får även dispens under semesterveckorna om längre resor ska göras, men förväntas att överväga cykel och motivera sitt val av transportmedel. Familjetrampen är ett delmoment i Tramkampen där även Hälsotrampare ingår. Ni kan följa Familjetramparna på instagramkontot @resgrontigronakronoberg
Kontakt:
Huvudprojektledare Maria Persdotter Isaksson, Region Kronoberg:
maria.persdotter-isaksson@kronoberg.se eller 0470-583059
Familjetrampare Johanna Sandelin: sandelinjohanna@gmail.com