Projekt presenteras på COP 25

Publicerad: 2019-11-25

Ett av våra projekt är utvalt att presenteras i en broschyr som delas ut vid EU:s South Baltic-paviljon vid FN:s klimatkonferens COP 25 i Madrid 2-13 december. LCL (Low carbon logistics) arbetar fram metoder för att minska utsläpp i stadskärnor med hjälp av omlastning till bland annata lastcyklar. Pilotprojekt genomfördes i fyra städer runt om södra Östersjön. I Sverige deltog Olofströmshus. Läs mer om resultaten från Olofström. Och upplägget på piloten.

 

Målet med projektet är att minska koldioxidutsläppen i stadskärnor. Istället för att använda leveransbilar i stadskärnor kan leveransen av varor och paket den sista biten, till stadens centrum, ersättas med lastcyklar. Projektet LCL har identifierat hinder för en minskning av stadstrafiken, föreslagit lämpliga åtgärder för att minska antalet leveranser samt tagit fram en affärsmodell för leverans av varor med hjälp av ett miljövänligt elfordon.

 

Paket levereras med hjälp av omlastning till lastcyklar vid mikrodepåer. Detta klimatvänliga leveranssystem ökar välbefinnandet för anställda hos leveransföretagen och genom att arbeta  väl synligt i städerna ökar projektet dessutom allmänhetens medvetenhet om nödvändigheten av att minska koldioxidutsläppen. Ruttoptimering är ett annat verktyg som hjälper till att minska antalet transporter och utsläpp. 

 

 

Pilotmodellerna har testats, förutom i Olofström, även i Rietavas och Neringa (Litauen), Stargard (Polen) och Bad Doberan (Tyskland).  Erfarenheterna har samlats i en lastcykelhandbok med tips för den kommunala organisationen. Ladda ner den här.

 

  

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet