Ny studie för att öka utvinning av växtbaserat protein från jordbruksrester i bioraffinaderi

Publicerad: 2023-03-03

Gröna jordbruksrester innehåller protein som kan extraheras och bli proteinkälla i livsmedel och ersätta kött men det kan även ersätta importerat sojaprotein i djurfoder.

Processen för att utvinna proteinet kallas för fraktionering och i växtproteinfabriken har SLU-forskare hållit på med detta redan ett tag. Men nu har en studie startats inom projektet Green2Feed som syftar till att förbättra processen. Än så länge finns efter fraktioneringen mycket av proteinet kvar i biomassan. För att öka lönsamheten behöver mängden protein som utvinns från det första fraktioneringssteget ökas. Flera mekaniska, kemiska och enzymatiska behandlingar ska testas. Och för att få en bra helhetsbild som även tar hänsyn till hållbarheten av processen kommer Cristian Wedgwood, doktorand vid institutionen för biosystem och teknik, SLU, Alnarp parallellt genomföra en studie där han tittar på energianvändning och andra hällbarhetsaspekter från dem olika behandlingar som ska öka proteinutvinningen.

Vill du veta mer kontakta gärna Christian Wedgwood: cristian.wedgwood@slu.se eller Thomas Prade som är projektledare för Green2Feed projektet: Thomas.Prade@slu.se