Gammalt blir nytt i Köpenhamn

Publicerad: 2019-03-29

Den 22 mars ordnade energikontor Sydost en resa söderut med tema cirkulär ekonomi. I Malmö besöktes först Återbyggsdepån, ett företag som tar hand om material från rivningshus i södra Sverige. Miljoner tegelstenar och takpannor av alla modeller tillsammans med fönster, dörrar och mycket mer finns samlade och tillgängligt för den som vill bygga något utöver det vanliga. Vår värd Mats Lindgren lyfte fram det sociala perspektivet, då många människor som har svårt att hitta arbete har fått en andra chans på Återbyggsdepån. Efterfrågan är stor på många delar, både för renoveringar, men även för nybyggnation. Vem vill inte bygga en grill med tegel från ett slott?

 

Efter en tågresa över sundet besöktes Örestad där vi efter lunch fick en guidad tur av Lendager group. Lendager är från början en traditionell arkitektbyrå med fokus på hållbarhet. I takt med att företaget vill arbeta mer cirkulärt har de även börjat med ”upcycling” för att kunna förse sina projekt med begagnat material. Till exempel tillverkar de fasadelement av tegelväggar på hus som ska rivas. Väggarna skärs i 1x1 m stora rutor som sen används i ett spännande mönster. Ett annat exempel var nya radhus där begagnade fönsterpartier lyfts in. För att klara nya energikrav har dubbla tvåglasfönster monterats. Allt var mycket smakfullt och modernt utformat.


Besöket gav mycket inspiration och förhoppningsvis får vi se inslag av begagnat material även i nya byggnader hos oss inom kort.

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet