Energikontor Sydost i Argentina

Publicerad: 2019-03-26

Tommy Lindström, projektledare inom förnybar energi och energieffektivisering på Energikontor Sydost, har under de senaste månaderna tillbringat totalt fyra veckor i Argentina med att bl.a. föreläsa, träffa Tillväxtverket, Institutet för industriell utveckling och ge intervjuer i TV och tidningar.

 

Varför Argentina?

Hela historien började 2012 då Tommy, som då arbetade som energi-och klimatstrateg i Borgholms kommun, fick möjlighet att delta i ett projekt tillsammans med Sveriges Ekokommuner (SEKOM). Syftet var att avsluta ett tidigare projekt med en rundresa i Chile och Argentina under tre veckor där kontakter skulle knytas till en projektansökan till EuropeAid för att starta Ekokommuner i Chile och Argentina. Tommy pratar flytande spanska vilket underlättade kontakterna.

 

Även om projektansökan till slut fick nej så fick Tommy bra kontakt med det Argentinska nätverket för klimatkommuner (RAMCC). Några år senare, 2016, fick Tommy, nu som Energisamordnare på Länsstyrelsen i Kalmar, en inbjudan att delta som key-note på den latinamerikanska konferensen för avfall- och resurshantering i Santiago de Chile. Specifikt skulle han tala om vårt framgångsarbete med Biogas via gödsel och matrester vilket rönte stort intresse. På konferensen träffade han åter ordföranden för det Argentinska nätverket, Ricardo Bertolino. Ett år senare träffades ett avtal mellan SEKOM och RAMCC att utbyta tjänstepersoner inom miljö- och klimat. Allt som behövdes var fyra frivilliga svenska kommuner som kunde tänkas ta emot en miljöingenjör i en månad och sedan skicka en egen dit i en månad. Tyvärr blev det en kommunal omöjlighet att ordna detta av flera olika skäl, det hela höll på att rinna ut i sanden.

 

Samarbetet utvecklas

Under våren 2018 lyckades dock Tommy, som nu arbetade som projektledare på Energikontor Sydost,  få till fyra veckors praktik på olika platser i Kalmar län, bl.a. Västerviks kommun, och han lät den besökande Argentinske ingenjören bo hemma hos honom. Efter sommaren kom en inbjudan till att besöka flera Argentinska kommuner och tala om våra erfarenheter av energi- och klimatarbete. Eftersom resan inte kunde rymmas inom Energikontor Sydosts verksamhet så avsatte Tommy två semesterveckor för att ”prata med lite kommunfolk” under november,  det var åtminstone vad han trodde skulle ske. Det hela blev dock turné av rockbandsformat. Med buss fraktades Tommy hit och dit över pampas, ofta på egen hand, för att föreläsa, träffa borgmästare, göra tidningsintervjuer och TV-intervjuer i direktsändning! Dagsprogrammet var för det mesta från kl.  08.00 till 22.00 . Resultatet blev en projektansökan till EuropeAid där Energikontor Sydost ingick. Ansökan fick tyvärr avslag senare men vi gör ett nytt försök vid nästa utlysning i höst.

 

Fram och tillbaka

Knappt landade Tommy i Sverige igen förrän ett Universitet i Argentina hörde av sig och undrade om han ville hålla en kurs i smart energiomställning under en vecka för mastersstudenter. Erbjudandet var för intressant för att tacka nej till, vilket ledde till att Tommy  tillbringade ytterligare två veckors ”semester” i Argentina i februari med att leda en kurs i energiomställning, där han använde goda exempel från Sverige och sydost. Bland annat använde Tommy "ett fossilfritt Sverige", de globala målen och psykologiska klimatverktyg som kursmaterial. Både universitetet och eleverna var mycket nöjda med utbildningen.

 

Mer än bara undervisning

Undervisningen varvades med studiesök på solcellsparker, på en försöksanläggning för biogas och på ett biodieselraffinaderi. Tommy hade även möte med universitets-
rektorn, deltog i radiointervjuer, gick på rockkonsert och träffade den Svensk-Argentinska föreningen. Resan avslutades med möten om Biogas med Institutet för Industriutveckling, diskussioner om hållbara event med landets största matmässa och möte om energieffektivisering inom industri och handel med Argentinas motsvarighet till Tillväxtverket. De kontakter Tommy har knutit gällande Biogas och energieffektivisering håller han levande.  Förhoppningsvis kommer det i slutändan att mynna ut i något projekt där Energikontor Sydost kan delta.  Det är som Richard Branson uttrycker det: ” – Om du får ett fantastiskt erbjudande men är osäker på om du klarar av det, tacka alltid ja, för du kommer att lära dig allt du behöver under resans gång”

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

   En av flera tidningsartiklar om Tommys arbete i Argentina                                      Diskussion om biogas med Institutet för industriell utveckling

 

Nyheter/Arkiv

Hela nyhetsarkivet